ŞEYH MUHAMMED BAHAEDDİN VE MUHAMMET ŞAHABEDDİN TÜRBESİ RESTORE EDİLDİ

ŞEYH MUHAMMED BAHAEDDİN VE MUHAMMET ŞAHABEDDİN TÜRBESİ RESTORE EDİLDİ

Kilis’te, Cumhuriyet Caddesi ile Dolappazarı Sokağı bitiştiği yerde bulunan Şeyh Muhammed Bahaeddin ve Muhammet Şahabeddin Türbesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlandı.
1 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanan Şeyh Muhammed Bahaeddin ve Muhammet Şahabeddin Türbesi gibi diğer türbelerinde Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacağı bildirildi.
TÜRBENİN TARİHÇESİ
Türbenin kuzey cephesindeki Türkçe yazılı altı satırlık bir kitabede burada gömülü bulunan Şeyh Mehmed Şehabeddin ile Şeyh Mehmet Bahaeddin Bağdadi’nin h.644 (1246) yılında şehit düştükleri belirtilmiştir. Ancak kaynaklarda bu kişiler ile ilgili bir bilgiye rastlanmamıştır. Türbenin mimari yapısından XIX.yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Sultan II.Abdülhamid dönemine ait albümlerde bu türbenin bir resmi bulunmaktadır. Bu resme dayanılarak türbenin kubbe ile örtülü olduğu anlaşılmaktadır. Cumhuriyet Caddesi’nin genişletilmesi sırasında türbenin yarısı yıkılmıştır. Bugünkü durumu ile dikdörtgen planlıdır. Türbe kesme taştan yapılmış, üzeri tromplu yarım bir kubbe ile örtülmüştür. Türbenin kuzey ve batı cephesinde iki küçük penceresi bulunmaktadır. Batı cephesinde girişi vardır.