Sezaryen Sonrası Normal Doğum Başarısı

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Başarısı

VAN (İHA) – Türkiye’de az yapılan sezaryen sonrası normal doğum, Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi’nde de başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.
İlk çocuğunu sezaryenle dünyaya getiren Kader Gürsoy, ikinci çocuğunu normal yollarla doğurmak için Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi’ne başvurdu. Gürsoy, hastanenin Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan tarafından gerçekleştirilen doğumla ikinci çocuğunu normal doğumla dünyaya getirdi. Sezaryenden sonra ikinci çocuğunu normal doğumla dünyaya getiren anne Kader Gürsoy, işi bilen doktor ve ebelerin desteği olmasaydı bunu yapamayacağını belirtti. Avrupa’da yaygın olan, ancak Türkiye’de yeni yeni bu doğumun yapıldığını belirten Kader Gürsoy, kadınların bilinçli doktor bulmaları halinde mutlaka sezaryen sonrası da olsa normal doğum yapmalarını tavsiye ettiklerini kaydetti. Gürsoy, “İlk doğumum 7,5 yıl önce sezaryenle oldu. Sezaryenin zorluklarını çok iyi bildiğim için bu defa normal doğum olsun istedim. Çok doktor aradım. Van’daki özel hastanelerde bunu kabul eden doktor çıkmadı. Sonra Feyza Hanım’ın Şanlıurfa’dan Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi’ne geldiğini öğrendim. Feyza Hanım bana ‘normal doğum yapabilirsin’ dedi ve o süreç öyle devam etti. Kendimi normal doğum yapacağım şeklinde sürekli motive ettim. Ama normal doğumun bu kadar zor olduğunu bilmiyordum. Çünkü sancı süreci çok uzun geçti. Ama yine de doktorumun da cesaret vermesiyle pes etmedim. Başka bir doktor olsaydı belki yapamazdı. Kesinlikle doktor ve ebelerin bunda çok büyük payı var. O yüzden bilinçli hasta olmak ve bu işi bilen doktorlarla beraber bu süreci üretmek ve bilinçli ebelerle bu süreci yönetmek çok çok önemli. 15 saat sık aralıklarla gelen bir sancı ile doğum gerçekleşti. Zor ve riskli olmasına rağmen doğumum çok şükür güzel sonuçlandı. Şu anda bebek de çok sağlıklı ben de iyiyim. Sezaryen sonrası normal doğum yapılabilirlik çok daha yaygınlaştırılmalıdır. Yurt dışında bunu yapan çok doktor var. Yurt dışında çok daha yaygın ve daha kısa yıllar arasında yapıyorlar. Ama bizim ülkemizde henüz yaygın değil. İnşallah daha çok yaygınlaşır. Çünkü çok çok önemli ve tarif edilemez bir duygu, herkese tavsiye ediyorum” dedi.
Avrupa’da yaygın olan Türkiye’de de bazı yerlerde yapılan sezaryenden sonra normal doğumu Van Lokman Hekim Hayat Hastanesi’nde de gerçekleştirdiklerini ifade eden Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülsüm Feyza Kızıltan, doğum yapacak kadınların mutlaka danışıp engel teşkil etmediği takdirde normal doğum yapmalarını önerdi. Kızıltan, “Sezaryen doğumlarından sonra normal doğum gerçekleştirmek için belli başlı şartlarımızın da olması gerekiyor. Öncelikle gelen hastalarımızla biz bunları değerlendiriyoruz. En azından 3 yıl ara vermiş olması gerekiyor. Hastalarımız gebelik sürelerince takiplerinde doğuma da engel bir durumun olmaması gerekiyor. Yine sezaryen sonrası doğum yapabilmesi için hastalarımızın herhangi bir müdahalede bulunulmaksızın spontane doğum gerçekleştirebilecekleri şekilde, suni sancı kullanmadan doğumu gerçekleştiriyor olmamız lazım. Eğer hastamızda bu işaretler hayız oluyorsa tabii ki de sezaryen sonrası normal doğum gerçekleştirilebilir. Avrupa’da, Amerika’da ciddi anlamda destek sağlayan birçok hastane var. Bu hastanede 6. ayım ve 6 doğum gerçekleştirdim. Hastalarımıza şunu söylüyorum, sezaryenden sonra eğer belli şartlara sahiplerse normal doğumu gerçekleştirebiliriz. Neden sezaryen sonrası normal diyoruz, hastalarımız açıkçası çok daha fazla sezaryene maruz kalmasını istemiyoruz. Artık dünya böyle kabul ediyor. Sadece Türkiye’de Sağlık Bakanlığı değil, bütün dünyanın kabulü, doğumun yapılmasında yana. Gereksiz kesilere biz de karşıyız” şeklinde konuştu.
Lokman Hekim Hayat Hastanesi Başhekimi Dr. Ferman Koca ise, sezaryenle doğumların hem hastaların hem de bazı hekimlerin gözünde revaçta olduğunu belirterek, son dönemlerde Lokman Hekim Hayat Hastanesi olarak normal doğuma verdikleri ağırlık ve önemin haklı gururunu yaşadıklarını belirtti. Koca, “Normal yolla doğurabilecek hiçbir hastamıza sezaryenle doğum önermediğimiz gibi bununla da yetinmeyip; çok daha zor ve özen istediğini bildiğimiz halde, ilk doğumu sezaryenle olmuş hastalarımızdan uygun olanlara da normal doğum seçeneğini sunuyoruz. Yani ilk doğumunu sezaryenle yapmış olan anne adaylarını normal doğum yöntemiyle doğum yapmaya teşvik ediyoruz. Böylece ‘ilk sezaryen, hep sezaryen’ görüşünü de yıkmaya başladığımızın farkındayız ve bundan mutluluk duyuyoruz. İnsanoğlunun yaradılışı gereği de normalin ve olması gerekenin bu olduğunu biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz. Lokman Hekim Hayat Hastanesi ailesine katıldığı şu son birkaç ayda hasta memnuniyeti en üst seviyede olan Kadın Doğum Uzmanımız Op. Dr. G. Feyza Kızıltan’a da bu yönde gösterdiği gayret ve emeklerinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla emek ve vakit sarf etmekten, hasta menfaatini gözeterek risk almaktan çekinmediği için tekrar teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.