Shell Şile'de petrol arayacak

Shell Şile'de petrol arayacak
Taner Yıldız, Shell ile Şile açıklarında sondaj yapmayı planladıklarını söyledi.

Taner Yıldız, Romanya baseninde petrol ve doğalgazla alakalı bulgular var. Bizim oraya yakın bloklarımız var. Bizim de çalışmamız lazım" dedi.

Yıldız, Shell ile yapılan anlaşmanın 300 milyon dolar değerinde olduğunu belirterek, "Umarız ki çıkar. Varsa bulacağız. Barbaros Hayrettin Paşa.

Sismik Araştırma Gemisi ile 1540 kilometrekarede 3 boyutlu ve 190 kilometrede 2 boyutlu sismik yaptık. Bu sismikler bizim burada sondaj yapmamızın doğru olduğunu söylüyor. Yüzde 50-50 hisseyle buraya başlayacağız. Hem masraflarına hem de gelirlerine ortak olacağız. Bu sondajın da ocak ayında başlamasını ümit ediyoruz" diye konuştu.

Irak'taki siyasi sürece değinen Yıldız, ülkenin normalleşmesinin Türkiye'ye de faydalı olacağını söyledi ve bugün Irak Elektrik Bakanı Kasım el-Fehdavi ile Irak'ta doğalgazdan elektrik üretimi amacıyla kapasitesi 3 bin megavat olan elektrik üretim santrali anlaşması imzalanacağını bildirdi.

AKARYAKIT İNDİRİMİ

Yıldız, otomatik fiyatlama mekanizması çerçevesinde ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki düşüşün akaryakıtta vatandaşa yansıtıldığını dile getirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Yanılmamamız gereken bir nokta da şudur, benzin ve motorin, ham petrolün düşüş oranları ile beraber düşmedi, aynı oranda düşmedi. O yüzden düşüş miktarları da aynı değil. Bunun vergileri, kurlarla alakalı hesaplamaları var ve Cenova piyasasına göre oluşan piyasa aynı zamanda Türkiye'deki yapıyı da etkileyecektir. Ama şunu söyleyeyim, son 5,5 aydaki ham petrol fiyatlarının düşüşünden dolayı, yalnızca benzin ve mazot kullanan, motorin kullanan vatandaşlarımızın ve sanayicilerimiz 5,5 milyar dolar civarında indirimi kullandıklarını söylemeliyim."

BTC'YE SİBER SALDIRI İDDİASI

Yıldız, Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı'nda 2008 yılındaki patlamanın bir siber saldırı sonucu gerçekleştiği iddialarına ilişkin soruya da "Bir yayın organının analiz ve yorumundan yola çıkılarak bu haberin yapıldığını anlıyoruz. Burada dikkate alınacak konular vardır. Ama bazı yanlış ve eksik işlemler de vardır. Kamera kayıtlarından bahsediliyor. Kamera bu kazadan daha sonra yapılıyor. Bunun üzerine TÜBİTAK, ODTÜ gibi bilirkişilik müessesi oluşturuluyor. Refahiye savcılığında bunlar değerlendiriliyor. Bunun kaza ve terörle ilgili olduğuna dair bir bulgu yok" şeklinde cevap verdi.