Sıcak havalarda ayak mantarından korunma yolları

Sıcak havalarda ayak mantarından korunma yolları

Mantar hastalığının hayvanlardan, nemden ve temasla vücutta oluştuğunu ifade eden uzmanlar, ortak kullanım malzemelerine dikkat çekti.

Yüzme havuzları, banyolar, ortak kullanılan terlik ve tarak gibi malzemeler mantar enfeksiyonunun bulaşmasını kolaylaştırıcı faktörler olduğunu ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, "Havaların ısınması ve nemin artmasıyla birlikte mantar enfeksiyonlarındaki sıklık da artıyor. Mantar enfeksiyonu temas yolu ile bulaşuyor. Tabii en çok deride etkilediği yerler saç, tırnak ve yine ayak, kasık gibi normal derinin keratenize alanlarında oluşuyor. Bulaşma insandan insana, hayvandan ve doğadan da yine temas yoluyla olabilir" diye konuştu.

En önemli etken ayakların kuru kalması

Aslında korunmada en önemli nokta kişinin ayaklarının kuru kalması olduğunu ifade eden Yılmaz, "Tabii ki ayaktaki mantar enfeksiyonları kuru kalma olayını gerçekleştiremediğimiz zaman gerçekten hem tedavi anlamında zorluklarla karşılaşılıyor hem de pek çok mikroba giriş kapısı oluyor. Özellikle parmak arasında beyazlama şeklinde görülen mantar enfeksiyonları için ciddi seyredebilen bakteriyel enfeksiyonlara yol açabiliyor. Bu anlamda tabii ki tedavi için mutlaka hekime başvurmaları gerekiyor" dedi.

Mantar tedavisinde ise en önemlisinin kuruluğun yanında ilaç tedavisi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: "İlaç kullanımında ise mantar geçermiş gibi oluyor aslında oradaki mantar tam temizlenmemiş oluyor. Bunun için bir süre sonra uygun ortam bulunca yine ürüyor. O yüzden kesinlikle geçti gibi gözüken tedavinin bir hafta daha devam etmesi gerekir. En azından tekrar etme riskini azaltmış oluruz."

Ayakkabılarınızı sık sık değiştirin

Mantar enfeksiyonlarında tekrar etme riskini azaltmak için ayakkabıların da içine mantar spreylerinin uygulanmasını öneren Yılmaz, "Genelde tedavi verirken krem ve sprey tercih ediyoruz. Spreyi ayakkabıların içine uygulanmasını istiyoruz. Gün aşırı yerine her gün farklı ayakkabı tercih etmek gerekiyor. Giymediğiniz ayakkabının kurumasını sağlamalısınız. Özellikle yaz dönemi için delikli, sandalet türü hava alan ayakkabıları kullanmak çok önemli" şeklinde konuştu.

Özellikle ayak mantarı olan kişilerin bu önerilere dikkat etmesi gerektiğini belirten Yılmaz, "Ayak nemli kaldığı zaman ilk başta nemi emme görevi görür. Ama burada çorap tercihi çok önemli, kesinlikle pamuklu ve teri nemi alan çoraplar kullanılmalıdır. Fakat bazı hastaların ayakta terleme sorunu oluyor. O zaman da bir hekime başvurduklarında terlemeyi azaltacak kremler kullanılabilir" diye konuştu.