Şiddet uygulayan kocaya Melisa!

Şiddet uygulayan kocaya Melisa!

Eşine şiddet uygulayan kocaya ve eşe takılacak ‘Melisa’ adı verilen ve yerli bir firma tarafından üretilen bir çip, bu kocaların kâbusu olacak. Dayakçı kocanın eşine belli bir mesafeden daha fazla yaklaşması halinde çip, uyarı verecek. Tehlike, polise bildirilecek. Çipin; trafikte ‘araçların kimliklendirilmesi ve hızlarının ölçülmesinde’, ‘dayakçı kocaların eşlerine belli bir mesafeden daha fazla yaklaşmasının engellenmesinde’ ve ‘çocukların kaçırılmasına yönelik girişimlerin önüne geçilmesinde’ kullanılması öngörülüyor.

ALARM VERECEK

Şiddet mağduru kadınların ne yapması gerekiyor? Kadınlar, yargıya başvuracak. Yargı kararı ile ‘dayakçı kocaya’ (çıkaramayacağı bir yöntemle) ve şiddet mağduru eşine çip takılabilecek. Kadın isterse çipi, (onaylarını almak koşuluyla) yakın akrabalarına ya da komşularına da taktırabilecek. Dayakçı kocanın eşine belirlenen ve tehlike sayılacak bir mesafede yaklaşması durumunda çip, ilgili kişilere ‘alarm’ verecek. Tehlike, şiddet mağduru kadın ya da diğer kişilerce polise bildirilecek. Çiplerin, ‘talep edilmesi’ halinde ülke içindeki yabancıların kontrolünde ve takibinde de kullanılabileceği belirtiliyor. Çocuk kaçırma olaylarına ve girişimlerine karşı da kullanılabilecek çip, çocukların çanta, kemer, elbise ya da tokalarına monte edilecek. Çocuk, bu yolla izlenebilecek.

KORSANI DA YAKALIYOR

CD, kitap, dergi gibi eserlerin orijinalleriyle sahte ya da korsanlarının ayrılmasında da bu çiplerin kullanılabileceği ifade ediliyor. Çipler, bu eserlerin kapağına ya da bir bölgesine yerleştirilecek. Böylece korsan yayınların önüne geçilebileceği kaydediliyor. Çip için farklı sektörlerden siparişler geldi. Türkiye’de alanında bir ilk olma özelliği taşıyan “Melisa”; stok kontrolü, üretim hatları kontrolü, bina erişimi, toplu taşımacılık, güvenli geçiş sistemleri, bankacılık, silah ve belgenin kime ait olduğunun belirlenmesi, uçak bagajları ve ziynet eşyalarının takibi gibi alanlarda kullanılmaya başlanacak.