Haberin Adresi
16° Bursa

Bursa

16°

Bursa

Çarşamba

/

Perşembe

12°/

Cuma

12°/

Cumartesi

10°/

Pazar

/

Pazartesi

18°/

Haberin Adresi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Gündem

Sigara yasağında önemli değişiklik

2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre sigara içmek birçok alanda yasaklanmıştı. Hal böyle olunca bir çok restoran, pastane, lokanta gibi yerlerde ise alternatif yöntemlerle mekanlarda sigara içilebilir alanlar oluşturmuştu. Ancak Sağlık Bakanlığının getirdiği önemli bir değişiklik ile bu yasak genişliyor. Peki sigara içmek başka nerelerde yasak olacak?

Yayınlanma:
Sigara yasağında önemli değişiklik

Sağlık Bakanlığınca, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında “açık alan” düzenlemesinde yenilik yapılarak restoran, kafe gibi mekanların açılabilir camlı kısımlarının bulunduğu yerlerde de sigara içilmesi yasaklanacak. Sağlık Bakanı Akdağ, “Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak. Sigara içme oranları yüzde 31’den yüzde 26’lara düştü ancak gençlerde sigara içme oranlarında artış yaşandı” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tütünle mücadele kapsamında sigara içilmesine izin verilen ve açık alan olarak tanımlanan yerlere ilişkin yeni yasal düzenleme yapılacağını belirterek “Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak.” dedi.
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN 2017’DE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILACAK
Bakan Akdağ, yaptığı açıklamada, sağlıklı yaşamı teşvik etmek için ülke programlarını 2017’de çok belirgin hale getireceklerini, bu kapsamda tütün ve tütün mamulleri ile mücadele kapsamında önemli adımlar atılmaya devam edileceğini ifade etti.

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Yürütülen programlar sonrasında sigara içme oranının yüzde 31’den yüzde 26’lara düştüğüne ancak gençlerde sigara içme oranında artış yaşandığına dikkati çeken Akdağ, medya kampanyalarına ağırlık vereceklerini vurguladı. Akdağ, kapalı alanlarda sigara yasağını çok daha sıkı bir şekilde takip ederek tütünle mücadelede yeni bir dönem başlatacaklarını söyledi.

SİGARA PAKETLERİ KAPALI DOLAPLARA GİRİYOR
“Bu dönemde iki iş daha yapacağız.” diyen Bakan Akdağ, sigaranın marketlerde dışarıdan görünmeyecek şekilde kapalı dolaplarda bulundurulacağını, sigara paketlerinde markaların belli olmayacağını ve paketin her tarafında uyarılar yer alacağını aktardı.

İLGİLİ HABER Ticaret Bakanlığı Şah Per Oyuncak’a İthalat Yasağı Getirdi
2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre sigara içmek birçok alanda yasaklanmıştı. Hal böyle olunca bir çok restoran, pastane, lokanta gibi yerlerde ise alternatif yöntemlerle mekanlarda sigara içilebilir alanlar oluşturmuştu. Ancak Sağlık Bakanlığının getirdiği önemli bir değişiklik ile bu yasak genişliyor. Peki sigara içmek başka nerelerde yasak olacak?

MEKANLARIN AÇILABİLİR ALANLARINDA DA SİGARA İÇİLEMEYECEK
Akdağ, tütünle mücadelenin kapsamının bu yıl içerisinde daha da genişletileceğini dile getirerek şöyle devam etti:
“Lokanta, pastane, restoran gibi yerlerin önünde kapalı yerler yapılıyor, ‘Yanları açık’ denilerek sigara içilebiliyor. Üstü kapalı olan, tek bir tarafında bile duvar bulunan yerleri kapalı alan sayacağız. Materyalin ne olduğu önemli değil, cam dahi olsa burası da kapalı alan sayılacak.”

MEVCUT UYGULAMADA YASAK OLAN YERLER ŞÖYLE
Mevcut uygulama kapsamında illere gönderilen 2015-2018 Tütünle Mücadele Eylem Planı’na göre, çocukların faydalandığı tüm açık alanlar, yürüyüş yolları, spor yapılan aletli egzersiz alanlarında da sigara içilmesi yasaklandı.
Havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına 5 metre mesafede sigara tüketilmesine izin verilmiyor.
Kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarının sadece yüzde 30’unda sigara içilmesine izin veriliyor. Aynı kurumlarda sigara içme alanlarının giriş kapısının 10 metre uzağında olması gerekiyor.
Üniversitelerde de Dumansız Kampüs uygulamalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına ağırlık veriliyor.

author avatar
Haberin Adresi İnternet Editörü
Haberinadresi.com internet editörü. Gündem, ekonomi, spor ve birçok konuda haberin hazırlanması ve haber okuyucularına sunulmasını sağlamaktadır.

İlgili Haberler