Sığınmacı Okulu Yardım Bekliyor

Sığınmacı Okulu Yardım Bekliyor

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde derslik haline dönüştürülen bir bina ve konteyner içerisinde dar odalarda eğitim gören 400 Suriyeli öğrenciye başta kırtasiye, giysi ve okul ihtiyaçları kısıtlı imkanlarla temin edilerek eğitim verilmeye çalışılıyor.
Fedakarlık içerisinde ders veren 25 öğretmene öngörülen aylık 200 liralık maaşları imkansızlıklar nedeniyle düzenli ödenemiyor. Haftanın 4 günü okulda görev yapan öğretmenler maaşların azlığı nedeniyle kira, elektrik, su giderlerini ve geçimlerini sağlamak için haftanın 3 günü inşaatlarda işçi olarak ya da tarla ve bahçelerde çalışıyorlar.
Uzun yıllardır Türkiye’de 10 yıldır da Hatay’da yaşadığını söyleyen kurucu müdür Sami Arbeli, "1,5 yıl önce Suriyeli birkaç arkadaşımızla birlikte sokakta gezen Suriyeli ailelerin çocuklarını eğitime yöneltmek ve sokaktan nasıl kurtarırız düşüncesiyle yola çıktık. Çevremizden aldığımız umut verici görüş ve ilgili makamlarla yaptığımız görüşmelerimizden aldığımız olumlu desteklerle zorluklar içerisinde okulu hayata geçirdik. Çok zor şartlarımıza rağmen 25 öğretmenimizle yaklaşık 400’ü bulan Suriyeli çocuklara dar odalı bir bina ve konteyner içerisinde Arapça, Türkçe ve İngilizce eğitim vermeye çalışıyoruz. Çünkü eğitim her çocuğun hakkı biz de bu çocukları karanlıktan aydınlığa çıkartmak için çalışıyoruz” diye konuştu.
Kurucu Arbeli, bu çocukların buraya öğrenmeye, öğretmenlerin de öğretmeye geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Burada büyük bir fedakarlık örneği sergilemekteyiz. Bizlere yardımcı olmaya çalışan kurumlarımız ve destek veren hayırseverlerimizin katkılarıyla buranın ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz ama o da yeterli olmuyor. Geçtiğimiz yıl bu aldığımız desteklerle öğretmenlerimize ay başlarında sadece 85’er lira gibi bir para verebildik. Bu kardeşlerimiz, kendi ev kirasını ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için haftanın 4 günü buraya gelerek eğitim veriyorlar, kalan 3 günü ise iş olursa inşaatlarda işçilik ve narenciye bahçesinde çalışıyorlar."
Maddi imkansızlık nedeniyle şehrin dış semtlerinde yaşayan Suriyeli sığınmacı ailelerin çocuklarını okula göndermeyi arzu ettiklerini söyleyen Sami Arbeli, "İş adamlarımızı, hayırseverlerimizi ve vatandaşlarımızı ’Muhacirler’ adını verdiğimiz bu okulumuza destek vermeye ve yardımda bulunmalarını istiyorum" dedi.