Siirt’te İş Yerleri Yanan Esnaftan Valiye Tepki

Siirt’te İş Yerleri Yanan Esnaftan Valiye Tepki

Siirt’te göstericiler tarafından iş yerleri talan edilen esnaf, kendilerini ziyarete gelen Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt Milletvekili Afif Demirkıran ve Emniyet Müdürü Metin Özkan’a ‘Devlet bizi koruyamadı’ diye tepki gösterdi.
Kobani saldırısını gerekçe gösteren bir grup gösterici Siirt’i iki gün içinde savaş alanına çevirdi. 10 okul, 3 sağlık ocağı, 1 Halk Eğitim Merkezi olmak üzere çok sayıda araç ve 50’ye yakın esnafın iş yerleri talan edilerek yakıldı. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz beraberinde Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan ile birlikte esnafı ziyaret etti. Hasar tespit çalışmaları yapılacağını belirten Vali Tutulmaz, ziyaret esnasında esnaftan beklemediği bir tepki ile karşılaştı. İş yeri talan edilen Yusuf Tanık adlı kuyumcu, güvenlik zafiyeti olduğunu belirterek, "Bayramın dördüncü günü ihtiyaç var diye tüm kuyumcular iş yerlerini açtı. Çocuklar eylem var diye bağırıyordu. Madem çocuklar biliyordu bu devletin istihbaratı ve emniyet müdürlüğü ne iş yapıyordu? İş yerim talan edilirken buraya geldik, tek bir polis yoktu. Polis 100 metre aşağıda ancak seyrediyor. Keşke yaksalardı ama çalmasalardı. Polisi gece arıyoruz ‘can güvenliğimiz yok’ diye gelmiyor. Göz göre göre burayı talan ettiler. Bizi kim koruyacak. Kime güvenliğimiz emanet edeceğimizi şaşırdık" diye tepki gösterdi.
Vali Tutulmaz beraberindekilerle daha sonra iş yeri talan olan başka bir esnafı ziyaret etti. Cumhuriyet Caddesi’nde 60 yıllık kunduracı esnafı olan Zafer Doğrusever ise, "Emniyette güvenlik zafiyeti vardı. Göstericiler burayı talan ederken, iş yerlerimiz yakılırken hiçbir güvenliğimiz alınmadı. Biz göstericiler vurulsun demiyoruz. Ama caydırıcılık olması gerekir. Polis burada gelip güvenlik önlemi alırsa biz de destek oluruz. Siirt’te 1980’den sonra ilk kez bu olaylar yaşanıyor" dedi.
Bölgenin her yerinde olayların olduğunu ifade eden Vali Tutulmaz, bunun Siirt’e has bir şey olmadığını söyledi. Doğrusever, “Bunları yapanlar 15 kişilik bir gruptu. Biz bunu görüyoruz” deyince Vali Tutulmaz, “Bunu yapan 10-15 kişinin yapacağı iş değil, o zaman o kişilerin isimlerini verin bize” dedi. Bu kez esnaf Doğrusever de, "Ben hedef mi olayım. Devletin istihbaratı var, güvenliği var bulsun. Burada bir tane polis yok ben bunu söylemeye çalışıyorum. Güvenliğimi koruyamayacaksanız 60 yıllık esnafın çekip İstanbul’a yerleşeceğim. Biz vatanımızı seven insanlarız. Ne emniyetimiz, ne valilik, ne de belediyeden gerekli önlemi göremedik. Bunu söyleyince de bizi yadırgamayın. Benim dükkanım talan edilmiş onun derdinde değilim, sadece huzur istiyorum. Beni siz değil de kim koruyacak" dedi.
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan vekilleri F. Özgür Çalapkulu ve Nedim Kuzu’nun katıldığı esnaf ziyaretinde Vali Tutulmaz, basına açıklama yapmaktan kaçınırken, bir basın mensubunun ’güvenlik zafiyeti var mı?" sorusunu da yanıtsız bıraktı.