Silopi'yi ayağa kaldıran iddia

Silopi'yi ayağa kaldıran iddia

IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısı ile 3 gündür bölgede devam eden olaylarda, Siirt'e ölü sayısı 5'e yükseldi. Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde IŞİD'li olduğu iddia edilen bir kişinin DBP ilçe binasına götürüldükten sonra bunu almaya gelen polisle göstericiler arasında çatışmalar çıktı. Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 7'nci gününe giren olaylar İpek Yolu'nda devam ederken, Mardin'in Derik İlçesi'nde ise kaymakamlık lojmanına saldıran grup, bazı bankalara ait ATM'lere de zarar verdi.

SİİRT'TE ÖLÜ SAYISI 5'E ÇIKTI

Siirt kent merkezinde 3 günden beri devam eden olaylarda ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Kurtalan İlçesi'nde olayların ilk gününde çıkan olaylarda Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan öldürülmüştü. Aynı olaylarda Yusuf Çelik'in babası Necmettin Çelik de yaralı olarak Siirt Devlet Hastanesi'nde bugün öğlen saatlerinde yaşamını yitirdi. Öte yandan, Siirt kent merkezinde dün çıkan olaylarda Davut Nas öldürülmüştü, dün akşam bir grubun benzinlik saldırısında, gruba açılan ateş sırasında yaralanan 2 kişiden biri olan Kamil Taş da bugün tedavi gördüğü Siirt Devlet Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Böylece Siirt'te 2, Kurtalan İlçesi'nde 3 olmak üzere toplam 5 kişi çıkan olaylarda yaşamını yitirdi.

SİİRT'TE 3 GÜNLÜK AĞIR BİLANÇO

Siirt'TE 3 gündür devam eden olaylarda şu ana kadar 9 Okul, 1 ana okul, 2 sağlık ocağı ile Halk eğitim Merkezi binası ateşe verildi. Aydınlar ile Cumhuriyet Caddeleri üzerinde bulunan onlarca esnafın işyerleri, 3 kuyumcu, 3 av malzemesi satan işyerleri soyulduktan sonra ateşe verildi. Şu ana kadar çıkan olaylar Siirtte ve Kurtalan'da 5 gösterici hayatını kaybederken, 8 polis ve onlarca gösterici yaralandı. Olaylar sırasında gözaltına alınanların sayısı ise 40'a ulaştı.

CENAZE ZEVYE MEZARLIĞINDA DEFNEDİLDİ

Dün benzinlik saldırısı sırasında yaralanan ve bugün Sabah saatlerinde hayatını kaybeden Kamil Taş'ın cenazesi yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı bir törenle omuzlarda taşındıktan sonra Zeviye Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze töreninde PYD ve PKK bayrakları taşınırken, sık sık slogan atan kalabalık grup, cenazenin toprağa verilmesinden sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Siirt'te 3 gün önce başlayan olaylar kent merkezinin çeşitli noktalarında hala devam ediyor.

SİLOPİ’DE IŞİD’Lİ İDDİASI İLÇEYİ KARIŞTIRDI

Şırnak’ın Silopi İlçesi'nde eski Dörtyol kavşağında bir kişi IŞİD'li olduğu iddiasıyla bir grup genç tarafından önce darp edildi, sonra alıkonularak DBP ilçe binasına götürüldü. Olayı haber alan polis, DBP ilçe binasına gidince, binanın kapısı içerdekiler tarafından kapatıldı. "IŞİD’li yakalandı" söylentisi ilçede duyulunca, halk parti binasına doğru akın etti. Polisin dağılın uyarısına rağmen dağılmayan göstericilere polis, biber gazlı müdahalede bulundu.
Parti binasına yakın noktalarda toplanan bazı gruplar, İpek Yolu'nu trafiğe kapatmak istedi. Polis bu grupları da gaz bombaları ile dağıttı. Olay yerine gelen Başverimli Belde Belediye Başkanı Rabia Takas, DBP ilçe binasına gelerek içeriye girmek istedi. İçerideki şahsın kendilerine verilmesini isteyen polisler, zırhlı araçtan, "Kapıyı açın dışarı çıkın. Sizinle görüşmek istiyoruz" anonsu yaptı. Anonsla birlikte kapı açılınca Başverimli Belde Belediye Başkanı Rabia Takas, içeriye alındı. İçeride yaklaşık 10 dakika kalan Takas’ın görüşmesinin ardından bir kişi, polis zırhlı aracına bindirilerek emniyete götürüldü. Başverimli Belediye Başkanı Takas'ın parti binası önünde bekleyen gruba dağılmaları yönündeki çağrısı üzerine buradaki kalabalık sessiz bir şekilde dağıldı.

Yakalanan kişinin Suriye’nin Rojava Bölgesi'nden Irak'ın Musul kentinde akrabalarının yanına gittiği oradan da habur Sınır Kapısı üzerinden Şırnak’ın Silopi İlçesi'ne geldiği öğrenildi.

Öte yandan dün Kepenklerin kapalı olduğu ilçede Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılmasının 16'ncı yıldönümü nedeniyle bugünde kepenkler açılmadı.

CİZRE'DE KOBANİ PROTESTOLARI 7'NCİ GÜNÜNE GİRDİ

IŞİD'in Suriye'deki Kürt kenti Kobani'ye saldırmasının ardından Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde başlayan protesto gösterileri 7'nci gününde de sürdü. Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının 16'ncı yıldönümüne denk gelen olaylarda, Cizre esnafı bugün de kepenk açmadı. Dün akşam Köprü başı, Dörtyol Kavşağı, Nusaybin Caddesi, Çevre Yolu'nda barikat kurup lastik yakan göstericiler, polise de ses bombası, havai fişek, molotof kokteyli ve taşlarla saldırdı. Sokak ve caddelerdeki mobese kameralarının asılı bulunduğu direkleri tahrip eden göstericiler, kendilerine müdahalede bulunan polislerle de saatlerce çatıştı. Olaylar nedeniyle Cizre ilçe merkezindeki tüm cadde ve sokaklarda taş ve ateşe verilen lastiklerle oluşturulan barikatlarla kapatıldı. Dün akşam başlayan olaylar ilçe merkezindeki muhtelif noktalarda devam ediyor.

DERİK KAYMAKAMLIK LOJMANINA SALDIRIP BANKA ATM'LERİNİ TAHRİP ETTİLER

Mardin'in Derik İlçesi'nde de 4 gündür devam eden olaylar sürüyor. Dün akşam, saatlerinde yasadışı gösteri düzenleyen yüzü maskeleri bir grup, Kale Mahallesi'ndeki kaymakamlık lojmanına saldırdı. Molotof kokteyli ile saldıran göstericilere polis de karşılık vererek, olası bir faciayı önledi. İlçedeki tek bankaya da saldıran göstericiler, banka ATM'sini ateşe vererek kullanılmaz hale getirdi. Polis, her noktada eyleme geçen göstericilere gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale ederek dağıtmaya çalıştı.