Şimşek: Merkez en iyisini yapar

Şimşek: Merkez en iyisini yapar
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası'nın politikalarıyal ilgili değerlendirmelerde bulundu.

"Merkez Bankası'nın kredibilitesi Türkiye açısından çok önemli" diyen Şimşek, "Merkez Bankası'nın en iyisini yaptığını, yapacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

Şimşek "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı son 10 yılların en büyük kazanımlarından" dedi.

'ENFLASYON İNİŞE GEÇECEK'
Enflasyonun muhtemelen Mayıs ayında zirveyi bulmuş olacağını ifade eden Şimşek, "Enflasyonu destekleyen faktörlerin yüzde 75-80'i yılın ikinci yarısında aşağı yönlü trendi destekliyor" şeklinde konuştu. Maliye Bakanı, "Enflasyon tekrar Merkez Bankası'nın hedeflerine doğru inişe geçecektir. Önümüzdeki dönemde yapısal reformlara devam edeceğiz" dedi.

'MERKEZ'İN ELİ GÜÇLENMELİ'
Şimşek, "Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası'nın elinin güçlü olması gerektiğine inanıyorum. Elini daha da güçlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

ZEYBEKCİ: REEL FAİZ BÜYÜMEYİ DESTEKLEMİYOR
Bu arada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon beklentileri göz önüne alındığında reel faizin yüksek olduğunu ve büyüme ile istihdamı desteklemediğini söyledi.

İstanbul'da katıldığı bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci şöyle konuştu:

"Türkiye'deki enflasyon talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu; faizler maliyetlere katkı veriyor. Gelecek enflasyon beklentisini alırsak reel faizin yüksek olduğunu, büyümeyi, istihdamı desteklemediğini düşünüyoruz. Faizler yüksek olduğu için sıcak para akışı da istenenden fazla bu da TL'nin istenmediği kadar değer kazanmasına neden oluyor."

Zeybekci, cari açıktaki daralmanın bu şekilde gitmesi durumunda yıl sonunda 40 milyar dolar seviyesinde bir açık olabileceğini belirtti.