Sınır Kapılarındaki Araçlar Artık İnternet Üzerinden Alınabilecek

Sınır Kapılarındaki Araçlar Artık İnternet Üzerinden Alınabilecek

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Elektronik İhale (e-İhale) ile araç satış sistemine dahil oldu. Sistem kapsamında internet üzerinden satışa çıkmış olan aracı, kapalı ihale ile en yüksek bedel veren satın alabilecek.
Kapıkule Sınır Kapısı VIP salonunda 2014 yılını değerlendiren ve yeni uygulamaları anlatan Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, internet üzerinden e-ihale sistemi ile araç satışı yaptıklarını söyledi. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, uygulama.gtb.gov.tr/Eihale adresinden üye olmadan bile satışta olan araçların görülebileceğini ifade etti. Yalçın, "Örneğin 10 bin lira yapabileceğini düşündüğünüz bir araç için bin lira teminat yatırıyorsunuz. Teminatı yatırdığınızda teklif verebiliyorsunuz. Araçların faturaları varsa faturalar üzerinden, yoksa piyasa üzerinden yapılan çalışmalar üzerinden bir bedel belirlenerek satışa çıkarılır. Aynı şeklide 15 bin lira fiyat yansıtılmış bir araca 13 bin lira değer verilirse ve sizden başka onun üzerine çıkmış bir değer yoksa siz aracı alırsınız. 13 bin lira için de bin 300 lira teminat yatırılması gerekir. Bu teklifleri ne biz görebiliyoruz, ne de başkaları görebilir. Her satılan aracın ihalesinin sona erdiği bir saat var. Yaklaşık araçlar bir hafta satışta kalıyor. Bir hafta içerisinde en yüksek teklifi kim verirse o aracın sahibi oluyor. İlk bu sistem Ankara’da uygulanmaya başlandı. Biz de bu sistemin 8’inci kurumu olarak dahil olduk" dedi.
"2014 YILINDA 825 KAÇAK GÖÇMEN YAKALANDI"
Toplantıda, sınır kapılarında yaşanan olaylara da değinen Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, 2014 yılı içinde Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sınır kapılarında toplam 825 kaçak göçmenin yakalandığını belirtti. Trakya Bölge Müdürlüğü’ne bağlı sınır kapılarındaki 45 farklı olayda 1 ton 387 kilo uyuşturucu ele geçirdiklerini belirten Yalçın, yüklü miktarda uyuşturucunun sınır kapılarından geçmediğini ifade etti.
Göçmen sayısının 2013 yılına oranla 159’dan 825’e çıktığını ifade eden Yalçın, ciddi bir artış olduğunu kaydetti. Yalçın, uyuşturucu konusunda geçmiş yıllara oranla olay sayısında artış olduğunu ama kilo bazında geride kaldıklarını sözlerine ekledi.