Sır perdesi 26 yıldır aralanmadı

Sır perdesi 26 yıldır aralanmadı

Adnan Kahveci 1949’da Trabzon Köprübaşı’nda dünyaya geldi. İlkokuldayken Milliyet gazetesinin yarışmasında birinci olunca eğitimine İstanbul Kabataş Erkek Lisesi’nde devam etti. Liseden birincilikle mezun olup üniversite sınavında 180 sorunun tümünü doğru yanıtlayarak Türkiye birinciliği kazandı. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nin ardından Milli Eğitim Bakanlığı bursuyla gittiği Amerika’daki Purdue Üniversitesi’nin 4 yıllık bölümünü, 2.5 yılda bitirerek elektrik mühendisi oldu.

38 YAŞINDA BAKAN

ABD’de Missouri Üniversitesi’nde doktora yaptı. Türkiye’ye dönünce Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliğine başladı. 1980 darbesinin ardından Turgut Özal’ın danışmanlığını yaptı. 1983’te Anavatan Partisi’nin (ANAP) kurucuları arasında yer aldı. 1987’de İstanbul’dan milletvekili seçildi. Aynı yıl Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine’den sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirildiğinde 38 yaşındaydı.

MUCİT BİR SİYASETÇİ

1990’da Maliye Bakanı oldu. KDV’yi hesaplayan akıllı mini yazar kasa geliştirerek bunun patentini aldı. Teknoloji ve bilime merakıyla dönemin çok ilerisinde projeler hazırlamıştı. Sanayi ve istihdamın gelişmesi için çalışmalar yaparken yolsuzlukların da üzerine gitti. ‘Kürt sorununun çözümü’ne yönelik raporunu dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a sunmuş ve ‘demokratikleşme’ vurgusu yapmıştı.

TABELALARLA ÖLÜME

Dürüstlüğü ve çalışkanlığıyla siyasi geleceği çok parlak olan Adnan Kahveci, 5 Şubat 1993’te ailesiyle Ankara’dan İstanbul’a gidiyordu. Otomobili kendisi kullanıyordu. Otoyolda Gerede-Çaydurt bağlantısına geldiğinde İstanbul yönü bariyerle kapatılmıştı. Hatalı işaret tabelaları nedeniyle ters yöne girdi. Yoğun siste karşı şeritten gelen otomobil ile çarpıştı.

ÇOK ŞÜPHELİ BİR KAZA

Adnan ve eşi Füsun Kahveci olay yerinde, 17 yaşındaki kızları Aslıhan Kahveci hastanede öldü. Sadece 10 yaşındaki oğulları Cihan Kahveci sağ kurtuldu. Adnan Kahveci, öldüğünde 44 yaşındaydı. Adnan Kahveci’nin ölümü hep şüpheli bulundu ancak sır perdesi aralanamadı. Kazadan bir ay önce Uğur Mumcu katledilmişti, Nisan 1993’te Özal öldü.

ARKASINDA BAŞKALARI OLABİLİR

Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adnan Kahveci’nin ölümüyle ilgili dün şöyle konuştu: “Başlangıçta belki üzüntümüz sebebiyle bu olayın önünde arkasında ne var bilemedik ama 1993’te ve daha sonra Türkiye’de yaşananları görünce başka açıdan bakmak gerekiyor. Türkiye, önde gelen ülkelerin birinci sınıf istihbaratçılarının görev yaptığı bir ülkedir. Bunun arkasında birilerinin olma ihtimali her zaman vardır.”