Siyah incirde tüm zamanları rekoru kırıldı

Siyah incirde tüm zamanları rekoru kırıldı
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), incir ihracatının lokomotifi olan Bursa siyah incirinin dışsatışını artırarak, tüm dünyaya yayma çalışmalarının ve yürüttüğü projelerin meyvelerini alıyor.

Bursa siyah inciri ihracatı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, Türkiye’nin ve UYMSİB’in incir ihracatında tarihi rekora imza attığını vurguladı. Türkiye’nin 2013 yılında 34 milyon 460 bin dolar incir ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Salih Çalı, “Tüm ülke genelinde 2014 yılının başından bugüne kadar olan dönemde 41 milyon 913 bin dolar Bursa siyah inciri ihracatı ile Türkiye incir ihracatında tüm zamanların rekorunu kırmış oldu. UYMSİB olarak da aynı başarılı tabloyu izledik. 2013 yılında 16 milyon 486 bin dolar olan incir ihracatını birlik olarak; 2014 yılının ilk 10 ayında yüzde 16’lık bir artışla 19 milyon 102 bin dolara çıkardık. Bu rakamlar hem Türkiye hem de birliğimiz için incirde kırılan rekordur”dedi.

"OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN İHRACAT ARTIYOR"

Dr. Salih Çalı, birlik olarak Bursa siyah incirinin ihracatını artırmak için gıda güvenliği konusunda çok sayıda etkinlik yaptıklarını hatırlatarak şöyle konuştu: “ İncirin tanıtımı ve kalitesini artırmaya yönelik yaptığımız çalışmalarımız sonucunda ihracatta yüzümüz güldü. İspanya, Suudi Arabistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Uzak Doğu ülkelerine giderek, incirimizin tanıtımını yaptık. Ve bu ülkelerin bir çoğuna ihracat izni alma noktasında son aşamalara geldik.”

Salih Çalı, Bursa siyah incirinin pazardaki olumsuzluklara rağmen çok sayıda ülkeye ihracatını artırdığını aktarak, “Bu yıl Çek Cumhuriyeti, Letonya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Macaristan, Norveç gibi çok sayıda ülkeye Bursa siyah inciri ihracatımızı yüzde 100’ün üzerinde artırdık” diye konuştu.

FİYAT DA İYİ BAŞLADI

Bursa siyah inciri ihracatçısının yoğunluğuna ve sezon başlangıcında ürünün az olduğuna değinen Dr. Salih Çalı, “Buna bağlı olarak sezon başlangıcında ihracatçı inciri 5 TL gibi ortalamanın üstünde bir fiyattan satın aldı. En çok incir ihraç ettiğimiz ülkelerin başında da yine Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Rusya Federasyonu geldi. Birlik olarak üretimde ve ihracatta gıda güvenliği ve kaliteden herhangi bir ödün vermeden çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.