Soğuk ve kasvetli havalara dikkat!

Soğuk ve kasvetli havalara dikkat!

Bireylerde görülen depresyon ve kendini kötü hissetme durumunun, hava şartları ile doğrudan ilişkili olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla gündeme getirilirken, insanların özellikle kış mevsiminde kendini daha depresif ve mutsuz hissetmelerinin en önemli nedenleri arasında da güneş ışığından uzak kalmak gösteriliyor.
Uzun süren kapalı havaların insanlarda birtakım huzursuzluk, hüzün, karamsarlık ve gerginlik gibi durumlara neden olabildiğini kaydeden Özel Esentepe Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Uzm. Dr. Gökhan Deniz, bu tip belirtilerin uzun sürmesi durumunda tedavi ihtiyaç duyulduğunu belirterek, sabah güneşini bir süre hissetmenin de faydalı sonuçlar ortaya çıkarabildiğini söyledi.

Mevsim geçiş dönemlerinde, insan vücudunda da bazı değişikliklerin yaşandığını anımsatarak, insanların psikolojik durumlarının çevresel faktörlerden etkilenebileceğini ve bunun da birey üzerinde olumlu ya da olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabileceğine vurgu yapan Dr. Gökhan Deniz, depresyona yakalanma riskinin kadınlarda, erkeklere oranla iki kat daha fazla olduğuna vurgu yaptı.

Pozitif Düşünmeye Yönelmeli 

İnsanların kapalı havalarda kendilerini daha kötü hissettiğine değinen Dr. Gökhan Deniz, “Depresyonun en belirgin özelliği, hayattan keyif almama duygusudur. Bu tip durumlarda yapılması gereken en önemli şey, kişinin kendi kendine bu durumun geçici olduğunu hatırlatması ve olumlu şeyler düşünmeye yönelmesidir. Kış aylarının getirdiği kapalı ortamlarda daha çok kalma, uykuya daha fazla eğilim, motivasyon ve isteksizlik gibi durumlar da iş performansını ve depresif yönelimi doğrudan etkileyen faktörler. Kısa yürüyüşlerin ve egzersizlerin faydalı olacağı bu süreçte, kafeinden ve fazla karbonhidrat takviyesinden uzak durulması da iyi olacaktır. Kısa ya da uzun vadeli yapılan egzersizler, bünyedeki mutluluk hormonunu tetiklediği ve artırdığı için depresif düşünceleri ortadan kaldırma konusunda etkili bir yöntemdir” şeklinde konuştu.