Söke Pamuk Kooperatifi Üyelerinden Genel Kurul Tepkisi

Söke Pamuk Kooperatifi Üyelerinden Genel Kurul Tepkisi

131 No’lu Söke Tariş Pamuk Satış Kooperatifi’nin 27 Kasım 2014 Perşembe günü yapılacak olan olağan genel kurulundaki bazı gündem maddeleri bazı ortakların tepkisine neden oldu.
131 No’lu Söke Tariş Pamuk Satış Kooperatifi Denetim Kurulu eski üyelerinden 5731 no’lu ortak Selim Akıllı, geçtiğimiz hafta Çarşamba günü çoğunluk sağlanamadığı için yapılamayan Olağan Mali Genel Kuruldaki bazı gündem maddelerine tepki göstererek kooperatif ortaklarını uyardı.
Olağan Genel Kurul’da tüm ortakların bilinçli oy kullanmalarını, konuları detaylı incelemelerini Söke TARİŞ Pamuk Kooperatifi Denetim Kurulu eski üye Selim Akıllı; “TARİŞ’e sahip çıkmak sadece pamuk vermekle olmaz. Kuruma genel kurullarda da sahip çıkmak gerekir. Geçtiğimiz gün öğle saatlerinde kooperatif müdürünü aradım. Müdürden bilançoyu, gelir-gider cetvelini istedim. Kendisi bana bilançonun olmadığını söyledi. Bilançonun Genel Kurul’dan 15 gün önce hazırlanması gerektiğini ve bana yarın teslim edilmediği takdirde Noter ile gelerek yönetime düşürme yoluna gideceğimi söyledim. Bana bugün için bilançoyu hazırlayarak verdiler. 20. Maddede gayrimenkullerin satışı ile ilgili büyük sıkıntı var. Satılan yerleri biliyoruz ancak fiyatını ve kaça satıldığını kimsenin bildiği yok. Kooperatifi çıkarlarına göre kullanıyorlar” dedi.
“KİMSE HİÇBİR ŞEY BİLMİYOR”
Kooperatifin ihtiyacı olan demirbaş, mal, üretimle ilgili malzemelerin satın alınması ile satışı gerekenlerin satılmasının görüşüleceği 23. gündem maddesini eleştiren Akıllı, “Bu maddede büyük sakıncalar var. Demirbaşın alınıp satılması kapsamında neler alınıp satılacak? Bunlar kaça ve kime satılacak? Kimse hiçbir şey bilmiyor. Savcınları satmak istiyorlar. Oysa savcınlar fiyat olarak çok değerlidir. Bunu ne amaçla yazdıklarını da anlamış değilim. Kooperatif ortaklığından çıkan çiftçilerimiz sermayelerini haklı olarak geri almak için yönetimi sıkıştırıyorlar. Bu gündem maddesinin insanlarımızı kandırma amacıyla konulduğunu düşünüyorum. Kooperatif ortaklığından çıkan çiftçilerimizin sermaye alacaklarının ödenmemesi için yapılmaya çalışılan bu kararın onaylanması ve görüşülmesi doğru değildir. Ortaklıktan çıkarılanlara birikmiş sermayeyi vermemek için 5 yıl erteliyorlar” şeklinde konuştu.
"ORTAKLARI BORÇLU DURUMA DÜŞÜRECEKLER”
Geçen seneden 750 bin TL’lik borç olduğu duyumları olduğunu ileri süren Akıllı, “Bu 750 bin TL’yi ortaklara devretmek istiyorlar. Bu borç yönetim kurulunu ilgilendiriyor. Eğer bu gündem maddesi olağan genel kurulda onaylanırsa bu borç direkt ortağa yansıyacak ve ortaklar otomatikman borçlu duruma düşecekler. Ortakların olağan genel kurula bilinçli olarak gelmesi gerekiyor. Ortakların doğru olmayan gündem maddelerini kesinlikle onaylamamaları konusunda uyarıyorum. Yönetim kendi üstünden yükü atmaya çalışıyorlar. Özellikle ek ödeme konusu çok sıkıntılı bir durum. Borç yönetime ait, bu zararlar yönetim kurulunun zararları. Bu borcu kendileri ödemek zorundalar. Bu borcu ortağın üzerine yansıtıp sorumluluk almaktan kaçınıyorlar” dedi.