Soma Dünya Madenciler Günü’nü Buruk Kutluyor

Soma Dünya Madenciler Günü’nü Buruk Kutluyor

4 Aralık Dünya Madenciler Günü, 13 Mayıs tarihinde yaşanan maden faciası sonrası 301 işçisinin hayatını kaybettiği Soma’da buruk kutlanıyor. İlçede kısa süre önce 2 bin 833 maden işçisinin de cep telefonu mesajıyla işten çıkarılması işçileri çaresiz bıraktı.
Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde Eynez Maden Ocağı’nda yaşanan faciada 301 işçi hayatını kaybetmiş, çok sayıda işçi de yaralı olarak kurtulmuştu. Daha sonra bir süre bölgedeki madenlerde faaliyetler iş güvenliği gerekçesiyle durdurulmuş, yapılan incelemelerin ardından bir kısmında tekrar iş başı yapılmıştı. En son geçtiğimiz günlerde Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin işlettiği, ve facianın meydana geldiği Eynez Ocağı ile Atabacası Ocağı’nda toplam 2 bin 833 işçinin işine son verilmesi maden işçilerine yaşadıkları felaketin ardından ikinci bir şok yaşattı. 301 madencinin şehit olduğu faciadan sonra işsizlik krizinin de başladığı Soma’da tedirgin bir bekleyiş sürerken, işçiler 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’ne buruk girdi. Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır ve yönetim kurulu üyeleri, yağmur altında Soma Maden Şehitliği’ni ziyaret ederek, mesai arkadaşlarının mezarlarına karanfil bıraktı. Mezar başında dua eden sendika üyeleri, yaşadıkları felaketin hala hatırlarında olduğunu vurguladı. Burada bir açıklama yapan Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır, “Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü olması nedeniyle Soma, Zonguldak, Ermenek, Elbistan ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde maden kazalarında hayatını kaybeden arkadaşlarımızı Allah’tan rahmet, geride kalan ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Bugün arkadaşlarımızın duaya ihtiyacı vardı. Bizde Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak maden şehitliğini ziyaret edip, duamızı yaptık. Bu defa Madenciler Günü böyle üzüntülü kutuluyoruz. Kendi havzamızda, Soma’mız da bu şekilde iş kazası ve Türkiye’de de iş kazalarının olmasını istemiyorduk ama Kasım’ın 30’u itibariyle işsiz kalan arkadaşlarımız oldu. Böyle bir kutlamayı bizde beklemiyorduk ve istemiyorduk.” dedi.
“BİZ YİNE İŞÇİ ARKADAŞLARLA BAŞ BAŞA KALDIK”
İşten çıkarılan işçilerin haklarını sonuna kadar arayacaklarını dile getiren Satır, konuşmasına şöyle devam etti:
“Maalesef. Bizde istemezdik havzamızda Soma’mız da 2 bin 833 arkadaşımızın işsiz kalmasını ama defalarca biz belirttik, bu şirketler iş sağlığı, iş güvenliği tedbirlerini alsın, madenleri açılsın. Ama biz hep eleştiriler aldık. Biz bu günleri görüyorduk ve başımıza geleceğini biliyorduk. İşçi arkadaşlarımızın, işsiz kalacağını ön görüyorduk. ‘Kapansın, kapansın’ diyenler şu anda ortada yok. Biz yine işçi arkadaşlarla baş başa kaldık. Ama sonuna kadar işçi arkadaşlarımızın alacaklarını arkasındayız. Bir an önce arkadaşlarımızın yine aynı havzalardan iş istihdamının sağlanmasını istiyoruz. Genel Merkezimiz, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bazında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bazında çalışmalarına devam ediyor. İnşallah önümezdeki hafta bu sorunun çözülür diye bekliyoruz.”