Soma’da Işiklar Maden Ocağı Üretime Başladı

Soma’da Işiklar Maden Ocağı Üretime Başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs tarihinde Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Eynez Maden Ocağı’nda meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasının ardından o şirketin kapatılan diğer maden ocağı olan Işıklar Maden Ocağı’nda üretim yeniden başladı.
Facianın ardından yapılan denetimlerde gerekli iş sağlığı ve iş güvenliği şartlarını taşımadığı gerekçesi ile süresiz kapatılan Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Işıklar Maden Ocağı’nın müfettişlerce yapılan denetimlerin ardından iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasıyla birlikte dün akşam itibariyle kısmen üretime başladığı açıklandı.
4 AY SONRA ÜRETİME AÇILDI
13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasının ardından kapatılan Işıklar Maden Ocağı aradan geçen süre ile birlikte şartların yerine getirilmesiyle açılmış oldu.
Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, madenin faaliyete başladığını belirterek bin 800’e yakın işçinin bu madende çalıştığı bilgisini aldıklarını kaydetti.
KISMEN ÜRETİME AÇILDI
Kaymakam Atçı, "Soma Kömür İşletmeleri’ne ait hem Eynez ocağı hem Işıklar ve Atabacası ocağı üretim faaliyetleri durdurulmuştu. Çalışma Bakanlığı’ndan gelen iş güvenliği müfettişlerimiz ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) teknik elemanları bu ocaklarda bir takım eksiklikler tespit etmişlerdi. Bu eksiklerin giderilmesi gerekiyordu. Kazadan sonra firma o günden bugüne kadar bu eksikliklerin giderilmesiyle ilgili çalışmaları tamirat ve temizlik işlerini yapıyordu. Birkaç kez firma tamam olduğunu söyledi. Ve yine müfettişler geldi. Her girişlerinde bir takım eksiklikler tespit ettiler. Veya eksikliklerin tam giderilmediğini tespit ettiler. Nihayetinde firma geçen hafta hazır olduğunu üretime hazır hale geldiğini belirten yazıyı gönderdi. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden gelen teknik elemanlar burada eksikliklerin giderildiğiyle ilgili tespit raporunu hazırladılar. Gönderdiler tarafımıza firmaya tebliğ ettik. Ancak o rapordan 4. ayak diye tabir edilen ayakta müfettişlerin de uygun görmesi halinde yapılabileceği yönündeydi. Bu rapor üzerine İş Gevenliği Müfettişleri de geldi. Onlar da geçtiğimiz hafta incelemelerini yaptılar. Onlar da raporlarını düzenleyip tarafımıza gönderdiler. Dün o rapor elimize geçti. Ve o raporda aynı şekilde olumlu çıktı. Ve 4’üncü ayakta üretimin işleyebileceğini belirten bir içerikli geldi tarafımıza onu da biz firmaya tebliği ettik. Dün akşam itibariyle Işıklar ocağında üretim başladı ve bugün devam ediyor" dedi.
2 BİN CİVARINDA İŞÇİ ÇALIŞACAK
Işıklar Maden Ocağı’nda 2 bin civarında işçinin çalışacağı bilgisini aldıklarını kaydeden Kaymakam Atçı, "Bu sayının 2 bin 500 civarına kadar çıkabileceği yönünde bize bilgi ilettiler. Şimdi bu ocakta aynı zamanda 3. ayakta da üretim olması gerekiyor. Orada da bir takım eksiklikler var. Bunların da girilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Bu eksiklikler tamamlandıktan sonra yeniden hem Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün hem Çalışma Bakanlığı’nın müfettişleri gelip yerinde inceleme yapacak. Ayrı ayrı rapor yazacaklar. Eğer eksikliklerin giderildiği bir kanaat oluşursa veya bir tespit yapılırsa raporlardan sonra 3. ayakta da üretim devam edecek. O zaman Işıklar ocağı tam kapasite olarak çalışacak" diye konuştu.
"ATABACASI DA ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇILABİLİR, EYNEZ OCAĞI HALEN BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR"
Şirketin iki diğer maden ocağı olan Atabacası ve facianın yaşandığı Eynez Maden Ocağı’nın da halen kapalı olduğuna dikkat çeken Kaymakam Atçı, "Üretimi durdurulmuş olan Atabacası ocağında da eksiklikler vardı. Onlar da gideriliyor. Firmanın bize belirttiğine göre bu Atabacası’ndaki ocaktaki eksiklikler de önümüzdeki hafta itibariyle tamamlanacak. Orası için de bahsettiğim prosedür işleyecek. Müfettişlerimiz gelecek. Görecek, eksikliklerin giderildiği yönünde bir tespitleri olursa Atabacası ocağında da üretim başlayacak. Ondan sonrada Eynez’le ilgili çalışmalara geçilecek. Tabi Eynez ocağı ile ilgili nasıl bir çalışma yapılacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Firma nasıl bir karar alacak. Nasıl bir gelişme olacak. Ama Atabacası ocağı önümüzdeki günlerde hazır hale geliyor" ifadelerini kullandı.