Somalı Köylülerin Zeytin Tepkisi Dinmiyor

Somalı Köylülerin Zeytin Tepkisi Dinmiyor

Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde acele kamulaştırma ile kamulaştırılan ve termik santral kurulacak olan zeytinliklerin kesilmesine tepkiler giderek büyüyor. Mahkeme kararına rağmen usulsüz zeytin kesimlerine tepki gösteren köylüler Manisa Valiliği önüne yanlarında getirdikleri kesilmiş zeytin ağaçları ile seslerini duyurmaya çalıştı.
Yaklaşık 50 kişilik bir grupla Manisa Valiliği önünde kesilmiş zeytin ağaçları önünde basın açıklaması düzenleyen köylülere CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de destek verdi. Valilik önünde ilk açıklamayı yapan Yırca köyü sakinlerinden Sedat Sami Özdemir, “Bundan yaklaşık 3 ay önce bir süreç başladı. Bu süreçte devlet en ufak bir şekilde milletinin ayağına gitmedi. Kimse bizim fikrimizi sormadı. Atalarımızdan dedelerimizden kalan zeytinlerimizden vazgeçmemizi istiyorlar. Bir anda gece vakti apansız dozerlerle girip zeytin ağaçlarımızı yani bizim balık tuttuğumuz gölü bir nevi kuruttular. Biz buradan senelerden beridir ekmek yiyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz, geçimimizi tarımla sağlıyoruz. Hali hazırda mevcut iki tane santral var. Buna rağmen 3’üncü santrali kurmak istiyorlar. Şuanda köyümüzden hastanelerde yaklaşık 10 kişi akciğer kanserinden yatıyor. Mağdur durumdayız. motorlu testerelerle geliyorlar usulsüz kanunsuz bir biçimde gece vakti veya gündüz kimse görmeden elektrikli testerelerle 10 dakika içinde kesip bizi görünce kaçıyorlar. Böyle bir şey yasal değilse niçin kesiyorlar?” dedi.
“Bizim yaşama hakkımız yok mu diyen” Özdemir, “Biz yaşama hakkı istiyoruz. Çocuklarımıza temiz çevre enerji istiyoruz. Zeytinimiz dünyada ikinci sıraya gelmişken niçin gitsin. Niçin bu tarım arazilerimiz yok ediliyor?” şeklinde tepkisini dile getirdi.
58 yaşındaki Nermin Kocaeri ise, “Bizim evlatlarımız gibi yetiştirdiğimiz fidanlarımızı kesiyorlar. Bir çocuğun elini ayağını kesersen ne hale düşer. Biz onları çocuk gibi yetiştirdik. Fakirdik bir şeyimiz yoktu. Hep onları tankerlerle su getirip suladık. Çocuk gibi baktık. Bizim malımızı canımızı alıyorlar kesiyorlar. Biz 3’üncü santral istemiyoruz. Para pul istemiyoruz malımızı istiyoruz” diyerek gözyaşı döktü.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise, “Yırca köyü muhtarı ve sakinleri uzunca bir süredir büyük bir hukuk mücadelesi veriyorlar. Bu mücadelede onların yanında olmaya çalışıyoruz. Bundan bir ay önce bir gece yarısı köylülerin hiç haberi yokken bir acele kamulaştırma kararının gereği olduğunu söyleyerek zeytinliklere dozerler girmişti. Gece bir buçukta gittik dozerlerin önüne hep birlikte geçtik. Çünkü bu zeytinler onların evlatları. Ha evladının eli ayağı kesilmiş ha onların zeytini kesilmiş. Zeytinlerin parasını bankaya yatırdık diyorlar ama Yırcalılar para istemiyor. Komşularını istiyorlar, akrabalarını istiyorlar, temiz havalı köylerini istiyorlar. Bunun için de bu acele kamulaştırmaya direniyorlar. Acele kamulaştırma yüksek milli menfaatler olduğunda olur. Eğer buradaki iş yüksek milli menfaat ise Kolin firmasının menfaati mi önemli bu köylülerin menfaati mi önemli. Şuanda bu acele kamulaştırmaya karşı Danıştay 6. dairesi Kolin firmasının savunmasını istedi ve yürütmeyi durdurma kararını vermek üzere onlara 15 gün savunma süresi verdi. Bu karardan önce firma usulsüz milis güçleri oluşturmuş. 4 tane adam var. Başlarında bir de güvenlik şefi. Ellerinde bir elektrikli testere hızla giriyorlar. Koşturarak gidip 10 saniyede bir ağaç kesiyorlar. Köylüler yandık yetişin deyince de kaçıyorlar. Ortadoğu’da IŞİD nasıl boğaz kesiyorsa Kolin firması da zeytinlerin boğazını kesiyor. Yırcalılar sayın valiye öldürülmüş evlatlarını getirdiler” dedi.
Valilik önündeki açıklamanın ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ile görüşmek isteyen CHP Milletvekili Özgür Özel ve köylüler bir süre güvenlik güçleriyle görüştü. Görüşmenin ardından CHP’li vekil ve Yırca köyü sakinleri Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ın Demirci’de olması nedeniyle Vali Yardımcısı Mehmet Yüce ile görüştü.
Köylülerin yaşadıklarını anlatmasının ardından bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, “Beklentimiz şu biz tabii ki bir validen vali yardımcısından bize arazimizi geri verin diyemeyeceğimizi biliyoruz. Mahkeme karar verene kadar bizim zeytinlerimiz geri dönüşümsüz bir şekilde testereyle kesmesinler. Jandarma ‘Haklısın ama nöbet mi tutacağım burada’ diyor. Öbürleri de apaçi gibi gelip zeytinleri kesip kesip kaçıyorlar. Buna bir ’dur’ demenizi bekliyoruz” dedi.
Manisa Vali Yardımcısı Mehmet Yüce de, “Anlattığınız gibi acele kamulaştırma ile kamulaştırılmış itiraz davaları devam ediyor bir taraftan da termik santral yapılmasın diye de dava var. Hukuki süreç işliyor ama biraz yavaş işliyor çabuk işliyor neticede hukukun verdiği karar uygulanacak. Biz sadece bize bildirilen ihbarlar neticesinde bizim net olarak tuttuğumuz 511 ağaç kesilmiş. Ağaç başı 90 lira ceza kesiliyor. Ayrıca toprak koruma yasasına da muhalefet söz konusu. Orada ilçe tarım müdürlüğü ve kaymakamlık vasıtasıyla gerekli işlemleri yapıyoruz. Şu anda yapabildiğimiz bu. Mahkemenin vereceği kararı bekleyeceğiz. Sayın valimize bu durumu ileteceğim” şeklinde konuştu.
Köylüler Vali Yardımcısı Mehmet Yüce ile görüşmenin ardından Soma’ya geri döndü.