Son depremlerin ardından gözler Hatay'da!

Son depremlerin ardından gözler Hatay'da!

Jeofizik mühendisi emekli öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Hatay, Antalya, Tunceli, Şanlıurfa'da meydana gelen son depremler arasında en önemlisinin Hatay'da yaşanan deprem olduğunu belirterek, "Çünkü Doğu Anadolu Fay Zonu'nun bir yan koludur. Kırılması beklenen zone üzerinde olan bir depremdir. Bölgede depreme karşı tedbir alınması gerekir" dedi.

Gündoğdu yaptığı açıklamada, son yaşanan bu depremlerin çoğunun sabaha karşı meydana geldiğine işaret etti.

Söz konusu depremlerin 4'ün üzerinde büyüklükte olduğuna dikkati çeken Gündoğdu, Antalya'daki depremin çok önemli olmadığını ifade etti.

Gündoğdu, "Ege ve Akdeniz'de son 2 yıldır deprem artışı söz konusu. Son yaşanan depremlerden en önemlisi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşanan depremdir. Çünkü Doğu Anadolu Fay Zonu'nun bir yan koludur. Kırılması beklenen zone üzerinde olan bir depremdir. Bölgede depreme karşı tedbir alınması gerekir. Afet planları o bölgede tekrar gözden geçirilmeli. Bu evlerde de insanlar oturmamalı ve yeni evler gösterilmesi gerekir" diye konuştu.

Diğer 4 civarında büyüklüğe sahip depremlerin ise küçük fay hatlarında meydana gelen aktiviteler olduğunu kaydeden Gündoğdu, "Yaşanan depremler İstanbul'u etkileyen fay hattında değil. Hiçbir bağlantısı yok. İstanbul'daki beklenen depremler, bu fayların üzerinde değil" bilgisini verdi.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi'nden yapılan açıklamada, Hatay'da 06.01'de meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki depremin odak derinliğinin yaklaşık 12 kilometre civarında olduğu belirtildi.

Bölgede 1900 yılı öncesi yıkıcı depremler olduğu bilinirken, aletsel dönemde meydana gelmiş en etkili depremin 1951 yılı İskenderun Körfezi'nde 5,7 büyüklüğünde olduğu anlatılan açıklamada, yakın zamanda 2009'da Gözene Samandağı, 2010'da ise İskenderun Körfezi'nde depremlerin meydana geldiği dile getirildi.

Bölgenin, Ölü Deniz Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu ile İskenderun Körfezi'nden geçen Kıbrıs Yayı'ın etkisi altında gelişen Hatay-Kahramanmaraş grabenin de etkili olduğu çok karışık tektonik yapıları içinde barındırdığı vurgulanan açıklamada, Erzincan'ın doğusu Karlıova'dan başlayarak Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay Zonu'nun sol yönlü doğrultu atımlı aktif bir fay hattı olduğu kaydedildi.

"Bölgede zaman zaman bu tür hafif ve orta şiddette hissedilebilir türde depremler meydana gelmektedir. Hatay ve yakın çevresi Türkiye deprem bölgeleri haritasında birinci derece deprem bölgeleri içerisinde yer almaktadır" ifadesine yer verilen açıklamada, bölgede yaşayanların depreme dayanıklı binalarda oturmaları gerektiğine dikkati çekildi.

Geceden itibaren Tunceli'de 4,3, Şanlıurfa'da 4,2, Hatay'da 4,6 ve son olarak Antalya'da 4,5 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.