Sorgun’da Engelliler Zamanlarını Çini Yaparak Değerlendiriyor

Sorgun’da Engelliler Zamanlarını Çini Yaparak Değerlendiriyor

Yozgat’ın Sorgun İlçesi Gençlik Grubu’nun Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı’na sunduğu "Engelleri Sanatla Aşıyoruz” Projesi kapsamında engellilere yönelik olarak açtığı çinicilik kursuna engelliler büyük ilgi gösteriyor.
Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz yıl açılan ve 20 engelli gencin katıldığı çinicilik kursunda, engelliler yaptıklarını birbirinden güzel çini objeleriyle büyük ilgi görürken, sipariş almaya da başladı.
Sorgun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde çini usta öğreticiliği yapan Hale Ekim, 4 yıldır çini işlemeciliği yaptıklarını belirterek, “Halk Eğitim Merkezimizde geçen yıl engelli öğrenciler için çini kursu açtık. Çok rağbet gördü. Öğrencilerimiz çok memnun kaldı. Velilerimiz çok memnun kaldı. Öğrencilerimizle bu sene tekrar yine beraberiz. Fakat bir değişiklik yaptık. Halk Eğitim Merkezi Müdürümüzün isteği üzerine hem engelli öğrencilerimiz, hem ev hanımlarımız, genç kızlar karışık sosyalleşmeleri adına farklı bir yöntem uyguladık ve aynı zamanda şimdi biz daha önceden çini işlemeciliği ve fırınlama işi yapıyorduk. Fakat bu sene bizim bisküvi üretimi adı altında kalıplarımızı aldık getirdik Kütahya’dan. Kendimiz kalıplarımız aldık. Gözyaşı vazosu ve aslan ağzı, şekerlik kalıp alıp sadece Kütahya’dan bisküvi ürün değil, çamuru getiriyoruz” dedi.
Kursiyerlerin çamurla oynayarak elektrik attıklarını ve çamurla beraber çıkan objeleri görünce ayrı bir mutluluk duyduklarını ifade eden Ekim, “Bizim adımıza da öğrenciler adına da değişik oldu. Bir kilo çamurdan bir sürü ürünler elde edebildik. O açıdan bisküvi üretimi bu sene bizim için bir yenilik oldu. Bundan sonra devam edeceğiz. Kalıplarımızı da aynı zamanda Kütahya’dan değil, artık burada da üretebileceğimizi gördük. Kalıplarımızı da artık kendimiz üreteceğiz. Öğrencilerimiz şimdilik 20 kişilik öğrencimiz var. 20 öğrencilerimiz ayrı ayrı ev hanımı, çalışan, engelli karışık bir şekilde çok barışık bir şekilde devam ediyoruz. Ayriyeten onları sosyal aktiviteler hazırlıyoruz. Piknikler yapıyoruz. Parkımız var parka götürüyoruz. Sadece çini ile de kalmıyoruz. Onlar için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Engelli kursiyerler ise, çinicilik kursundan çok şey öğrendiklerini, hem boş zamanlarını değerlendirdiklerini, hemde meslek öğrendiklerini böylece aile ekonomisine katkıdan bulunduklarını söyledi.