Sünnet korkusu kabileyi ormana kaçırdı!

Sünnet korkusu kabileyi ormana kaçırdı!

En az sekiz erkeğin "Bukusu" etnik grubuna mensup gençler tarafından zorla sünnet edilmesi, kasabada korku havası yarattı.

Bukusular, geleneksel sünnet törenlerini Ağustos'ta yapıyor. Sünnet, bu toplulukta "erkekliğe geçişi" simgeliyor.
Ancak kasabada sünnet geleneği olmayan farklı etnik gruplar da yaşıyor.
Moi's Bridge'teki BBC muhabiri Odeo Sirari, kasabada erkeklerin sünnet edildiği Bukusu ve Kalenjin gruplarının çoğunlukta olduğunu belirtiyor.
Muhabirimiz, bu gruplara mensup gençlerin Turkana, Teso ve Luo kabilelerine mensup erkekleri yakalayarak zorla sünnet ettiklerini aktarıyor.



'Ormanda uyuyoruz'

Bu gençlerin; yakaladıkları kişileri soyup, geleneklerine uygun olarak tüm vücutlarını çamura buladığı ve yol kenarında bazen, narkozsuz sünnet ettikleri söyleniyor.



Muhabirimiz, Bukusuların sünnetsiz erkekleri "korkak" ve "pis" olarak gördüklerini söylüyor. Buna göre sünnet geleneği olmayan toplumlar Bukusuları, kendi kültürlerini dayatmakla suçladıklarını söylüyor.

Zorla sünnet edilen bir fıstık satıcısı, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Kasabaya gidiyordum. Yolda bir grup zorba, bana pusu kurdu. Bisikletimi aldılar ve beni sünnet ettiler. Ertesi gün polisler gelip beni hastaneye kaldırdı. İlaç kullanmadılar, sadece sargı bezi kullandılar."

Peter Loituktuk adlı bir Turkana ise Bukusulardan korktukları için geceyi ormanda geçirdiklerini söyledi.
Kalenjin kabilesinin ileri gelenlerinden Wilson Sirma, bu olayların bölgede etnik gerilimi tırmandırmasından endişe edildiğini belirtti. Bu bölge, Kenya'da 2007'deki tartışmalı seçimlerden sonra başlayan etnik çatışmalardan uzak kalmıştı.