Suriye'de saldırı Irak'ta savunma

Suriye'de saldırı Irak'ta savunma
IŞİD, Irak'ın Ramadi kenti ile Suriye'nin Haseke ilinde saldırılar düzenledi. Haseke'de PYD ile IŞİD arasında çatışmalar yaşanıyor. ABD uçakları ise hem Irak'ta hem Suriye'de bombardımanlarını aralıksız sürdürüyor

Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı başlatılan hava kara operasyonlarında son 24 saatte 100'ün üzerinde örgüt mensubunun öldüğü belirtiliyor. Örgüt, Irak'ın Ramadi kenti ile Suriye'nin Haseke ilinde saldırı durumunda. Haseke'de PYD ile IŞİD arasında çatışmalar yaşanıyor. ABD uçakları ise her iki ülkede bombardımanlarını sürdürüyor.

Irak'ta IŞİD'e karşı havadan ve karadan başlatılan operasyonlarda yaklaşık 100 IŞİD üyesinin hayatını kaybettiği iddia edildi. Peşmerge kaynaklarına göre, Musul'un 35 kilometre kuzeyinde bulunan ve IŞİD'in kalesi olarak bilinen stratejik Vane nahiyesinin kurtarılması için Peşmerge güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, yaklaşık 100 örgüt mensubu öldürüldü.

Peşmerge güçlerinin, iki hafta süren kuşatmanın ardından dün akşam Vane nahiyesinin kontrolünü ele geçirdiği belirtilmişti.

Öte yandan, ABD'ye uçakların sabah saatlerinden bu yana Musul'un Baduş beldesi ile Vana nahiyesi arasındaki IŞİD mevzilerini vurduğu kaydedildi. Hava saldırılarında ölenler olabileceği ifade edildi.

RAMADİ'DE ÇATIŞMALAR


Ramadi kentinde son 12 saatte 10 IŞİD üyesinin öldüğü, 4 polisin ise yaralandığı belirtiliyor. Enbar emniyet yetkililerinden Albay Hamid Şenduh, "Terör örgütü IŞİD militanları Ramadi'nin merkezindeki hükümet kompleksine son 12 saatte iki saldırı düzenledi. Çıkan çatışmalarda 10 IŞİD militanı öldürüldü, 4 polis ise yaralandı. Yaralı polislerin durumu ağır" dedi.

Şenduh, aşiretlerin destek verdiği güvenlik güçlerinin saldırıları püskürtmeyi başardığını söyledi.

Öte yandan Enbar'daki aşiret liderlerinden Abdurrezzak ed-Duleymi, dün gece Ramadi'nin kuzeyindeki askeri merkezde 2 sivilin, orduyla birlikte savaşan El-Haşdu’ş-Şabi (Halk Topluluğu) isimli milis güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtti.

Duleymi öldürülen sivillerin El-Haşdu’ş-Şabi tarafından IŞİD mensubu oldukları gerekçesiyle gözaltına alındıklarını ifade etti.

El-Haşdu’ş-Şabi ise söz konusu iddiaya ilişkin açıklama yapmadı.

SURİYE'DE SON DURUM

Diğer taraftan ABD uçaklarının, Suriye'nin Rakka kentindeki IŞİD hedeflerine düzenlediği 21 hava saldırısında 25 örgüt mensubunun öldüğü belirtiliyor.

ABD uçakları, Rakka'nın kuzeyindeki 17. Bölük'ün çevresi ile batısındaki Feyrusiye bölgesi ve kentin kırsalındaki IŞİD hedeflerine 21 hava saldırısı düzenledi. Sağlık kaynakları, saldırıda 25 IŞİD'linin hayatını kaybettiğini belirtti.

IŞİD, salı günü Ürdünlü pilot Muaz el-Kesasibe'nin demir kafese konularak ateşe verilme görüntülerinin yer aldığı bir video kaydı yayınlamıştı. Söz konusu saldırıların, kaydın ardından düzenlenen en güçlü saldırılar olduğu ifade ediliyor.

IŞİD HASEKE'DE SALDIRIYA GEÇTİ


Haseke kentinde ise IŞİD ile PYD güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı gelen bilgiler arasında.

Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyinden yapılan açıklamada, IŞİD'in, Haseke kentine bağlı Tel Tamir beldesinin güneyindeki Huda, Huveyc, Mesamir ile Uvec köyü yakınlarında PYD güçlerinin bulunduğu bölgelere ağır silahlarla saldırı düzenlediği belirtildi.

Saldırının ardından söz konusu köylerin çevresinde şiddetli çatışmaların yaşandığı ifade edilen açıklamada, can kaybı olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

Açıklamada ayrıca ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının Tel Hamis beldesi yakınlarındaki IŞİD güçlerinin bulunduğu noktaları bombaladığı vurgulandı.