Suriyeli mülteci sayısı 5 milyonu geçti

Suriyeli mülteci sayısı 5 milyonu geçti
Suriye'deki iç savaş 5. yılına girerken ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçarak çeşitli ülkelere sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin sayısının 5 milyon 835 bini geçtiği bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından hazırlanan raporda, sayıları 5 milyon 835 bini geçen Suriyeli sığınmacıların yüzde 50'den fazlasını çocukların, yüzde 35'ini kadınların, yüzde 15'ini ise erkeklerin oluşturduğu belirtildi.

Suriyelilerin pek çoğunun gittikleri ülkelere yasa dışı yollarla ulaştığı, bazılarının ise ulaştıkları bölgelerdeki akrabalarının yanına sığındığına işaret edilen raporda, bu tür nedenlerden dolayı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) Suriyeli sığınmacıların sayısına ilişkin açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

EN ÇOK SIĞINMACI TÜRKİYE'DE, EN ZOR ŞARTLAR LÜBNAN'DA


Türkiye'nin 1 milyon 900 bin Suriyeli ile sığınmacı kabulünde ilk sırada yer aldığı aktarılan raporda, bu konudaki ikinci ülke Lübnan'da ise 1 milyon 700 bin sığınmacının bulunduğu, en zor durumda olan Suriyelilerin de bu ülkede olduğu ifade edildi.

Ürdün'de 1 milyon 400 bin, Irak'ta 525 bin, Mısır'da 270 bin, Libya, Cezayir ve Fas'ta da yaklaşık 40 bin Suriyeli sığınmacının yaşadığı kaydedildi.

HER 4 ÇOCUKTAN BİRİ YOKSUN

Raporda Suriyeli sığınmacıların başta eğitim olmak üzere sosyal alanda büyük sıkıntılar yaşadığı vurgulandı. Suriyeli çocukların dörtte birinin herhangi bir eğitim almadığı aktarılan raporda, bu konuda en kötü şartlara sahip Lübnan'daki Suriyeli çocukların yüzde 40'ınının eğitimden yoksun olduğu kaydedildi.

Bu durumun olumsuz neticelerine işaret edilen raporda, bunların etkisinin yeni nesilde daha çok görüleceği hatırlatıldı. Raporda Suriyeli sığınmacıların gıda, sağlık ve barınma ihtiyaçlarının yanı sıra bazen "ırkçı ve mezhepçi saldırılar" gibi çeşitli sıkıntılar da yaşadığı aktarıldı.
Suriye'de 44 yıldır ülkeyi yöneten Esed ailesinin politikasına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterilere rejim güçlerinin silahlı müdahalesinin ardından halka silah kullanmayı kabul etmeyen çok sayıda askerin de ordudan ayrılarak muhaliflerin safına geçmesiyle, olayların seyri değişmiş ve ülke iç savaşa sürüklenmişti.