Suriyeli mültecilere özel indirimli can yeleği satışı

Suriyeli mültecilere özel indirimli can yeleği satışı

Her gün yüzlerce Suriyelinin Bodrum’dan Yunan adalarına çıktığı umut yolculuğu ise yerli esnafa fırsat oldu. Satışların patladığı Bodrum’da artık bakkallardan bile can yeleği temin etmek mümkün. Üstelik dükkanların önünde yığın halinde duran yelekler için Suriyelilere özel indirimler yapılıyor.

ABD merkezli Associated Press ajansının haberine göre Bodrum’da dükkan sahiplerinin Suriyeli mültecilere özel getirdikleri can yeleklerini indirimle satıyorlar. Ajansın geçtiği fotoğraflarda göçmenlerin can yeleklerini deneyerek satın aldığı görülüyor.



Her gün yüzlerce göçmen daha iyi bir hayat umuduyla Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarından Yunanistan’ın İstanköy adasına geçmeye çalışıyor.



İç savaşın yerle bir ettiği Suriye’den ve Kuzey Afrika ülkelerinden gelen göçmenler, özellikle Bodrum’un Gümbet, Bitez, Ortakent-Yahşi ve Turgutreis mahallelerinden 03.00-05.00 arası denize açılıyor ve lastik botlarla 4 km mesafedeki İstanköy’e ulaşıyor.


Yunanistan'ın İstanköy adasına geçmeyi başaran mülteciler bot, lastik ve can yeleklerini kıyı şeridinde bırakıyor.

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre; Ocak ayından bu yana Ege Denizi’nde Türkiye yakınlarındaki adalara yaklaşık 130 bin göçmen geldi. Bu rakam, geçen yıla göre yüzde 750 artışa tekabül ediyor. Turizmle ayakta kalan İstanköy’e ise sadece geçen ay 7 bin mülteci ulaştı.



İstanköy Belediye Başkanı Yorgo Kiriçis her gün 700 ile 1000 arasında mültecinin adada kayıt altına alındığını açıkladı.

ÇİPRAS: TÜRKİYE İLE ANLAŞMA ŞART

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, geçen hafta İçişleri Bakanlığı’nda ülkede yaşanan göçmen sorunuyla ilgili gerçekleştirilen toplantıda, yasa dışı göç konusunun sadece Yunanistan’ı değil tüm Avrupa’yı ilgilendiren son derece kritik bir konu olduğunu belirtti.



Yunanistan’a gelen göçmenlerin büyük bölümünün Türkiye’den geldiğini ifade eden Çipras, “Türkiye ile anlaşma olması lazım. Çünkü 2 milyon göçmen oradan bize geliyor. Aynı konunun Suriye ve Libya gibi ülkelerle de görüşülmesi lazım.”