Suriyeli Öğrencilere Kontenjan Müjdesi

Suriyeli Öğrencilere Kontenjan Müjdesi

Harran Üniversitesi (HRÜ) Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, Harran Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu 7 üniversitede, Suriyeli öğrencilerin kaydını kolaylaştıracak çalışmalara başlandığı müjdesini verdi.
HRÜ Rektörü Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, Ziraat Fakültesi toplantı salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Göreve geldiği tarihten itibaren yaptıkları hizmetlerle, ülke ve dünya genelinde imza attıkları başarılı çalışmaları paylaşan Rektör Mutlu, Harran Üniversitesi’nde 94 Suriye uyruklu öğrenci bulunduğunu ifade etti. Talebin çok az altında kontenjanla Suriyeli öğrenci alabildiklerini vurgulayan Mutlu, sayının artırılması için YÖK’ün yeni bir yapılanmaya girdiğini belirtti. Rektör Mutlu, Harran, Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Mersin, Mustafa Kemal ve Osmaniye Korkut Ata üniversitelerinin daha fazla Suriyeli öğrenci kaydı yapabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarına başladığını ifade etti.
Suriyeli öğrencilere öncelikle Türkçe öğretmeyi hedeflediklerini anlatan Prof.Dr. İbrahim Halil Mutlu, “Biz de Suriye uyruklu 94 öğrenci var. 180 üzerinde de diğer ülkelerden öğrenci var. Kontenjanımız fazla olsa, daha fazla öğrenci gelecek. Ortadoğu araştırma merkezimizin, özellikle Suriyelilere Türkçe öğretme noktasında iki yıldır çalışmaları var. AFAD ve diğer kurumların da desteğini görüyorlar. Eğitim vereceğiz" dedi. İstanbul Üniversitesi’yle birlikte, Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (TÖMER) onun için kurduklarını anlatan Mutlu, şöyle konuştu: "Önümüzdeki yıl biz de kuracağız. Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretebilirsek, Suriye’de bir üniversitede okuduğunu belgelediği ya da lise mezunu olduğunu milli eğitim müdürlüğü tarafından belgelediği takdirde, gerek kendi içimizdeki kontenjandan gerek YÖK’ün yeni yapılanması ile bu sayıyı artıracağız. YÖK’ün bu konuda bizlere de talimatı var. Bu bölümler İngilizce, Arapça, Türkçe eğitim olacak. Sadece yabancı uyruklu öğrenciler olacak. Bunun çalışmasını da şu an üniversitemiz yapıyor. Çukurova, Gaziantep, Kahramanmaraş Sütçü İmam, Kilis 7 Aralık, Mersin, Mustafa Kemal, Osmaniye Korkut Ata üniversiteleri de yapıyor. Özellikle Suriye’den gelen öğrencileri, bu 7 üniversiteye yönlendirecekler.”
Basın mensuplarıyla yerleşkeyi gezen Rektör Mutlu, üniversitenin fiziki koşulları, spor, sosyal donatı alanları, tesisler, projeler, akademik ve idari yapı, kültürel etkinlikler, Ar-Ge ve bilimsel çalışmalar, öğrenci ve yurt kapasitesi ile bütçeye kadar birçok konuda detaylı bilgi verdi.