Sürprizler İlginin Kanıtı

Sürprizler İlginin Kanıtı

Uzman Psikolog Nida Özşahin Terkuran, kadın-erkek ilişkilerinde sürprizlerin, tarafların birbiriyle ne kadar ilgilendiğinin, önem verdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Özellikle kadınların sevdiği sürprizlerin, evliliklerin devam etmesindeki önemine dikkat çeken Terkuran, “Sürpriz yapmak, tarafların birbirine ilgi gösterdiğini kanıtlamak için iyi bir yöntem. Çünkü sürpriz yapan, karşı tarafı mutlu etmeyi düşünmüş, planlamış ve uygulamıştır” dedi.
Evliliklerin boşanmayla sonuçlanmasındaki önemli etkenlerden birinin ‘rutinleşme’nin olduğunu belirten Terkuran şöyle konuştu:
"Erkekler genellikle evlilikten kısa süre sonra, evliliğin getirdiği rahatlamanın da etkisiyle hızla tutku ve romantizmden uzaklaşmaya başlar. Kadında bu uzaklaşma, erkeğe göre biraz daha yavaş olur. Hamilelik ve çocuğun doğumuyla yeni bir sorumluluğun başlaması nedeniyle iki taraf için de hayatın rutine girmesi tehlikesi başlar. Bu da evliliği bitiren nedenlerin başında gelir. Evliliğin rutine girmemesi için eşlerin küçük sürprizler yapması, eşine hala onu önemsediğini, değer verdiğini göstermesi gerekir. Sürprizler, ilgi duymaya devam ettiğini, değer verdiğini gösterir. Bu da eşler için çok önemlidir. Çünkü herkes sürprizleri sever.”
SÜRPRİZ ÖDÜLLENDİRİLMELİ
Sürprizin büyüklüğünün çok önemli olmadığını belirten Uzm. Psikolog Nida Özşahin Terkuran, öte yandan sürprizlerde de rutine düşme tehlikesi yaşandığını kaydetti. Terkuran, “Bir erkeğin her hafta belirli bir günde eşini yemeğe götürmesi artık sürpriz değildir. Ya da her doğum gününde, her yıldönümünde hediye almak da rutindir. Ama hiçbir özel gün değilken hediye almak, eşini şaşırtır. Bu bir sürprizdir. Ya da herhangi bir gün eşine ‘Bugün yemek yapma, seni yemeğe götüreyim’ demek sürprizdir” diye konuştu.
Terkuran, karşı tarafın da sürprize olumlu karşılık vermesi gerektiğini, aksi taktirde sürprizi yapanın bundan vazgeçebileceğini söyledi. Terkuran, “Örneğin bir erkek özel bir gün olmadığı halde eşine çiçek götürdüğünde veya bir kadın eşi için özel bir yemek yaptığında en azından eşinden bir güler yüz, bir güzel söz bekler" dedi.