Suyun Profesörü "suyu" Anlattı

Suyun Profesörü "suyu" Anlattı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin su zengini olan bir ülke olmadığını kaydederek, "Türkiye’nin nüfusu 76-77 milyon ve kişi başına yaklaşık olarak bin 500 metreküp su düşüyor. Yani Türkiye şunu herkes bilsin su zengini bir ülke değil" dedi.
Bakan Eroğlu Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) 2014-2015 Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Gerçekleştirilen törene Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, davetli üniversite rektörleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı tören AKÜ Devlet Konservatuarı Bölümü Öğretim Görevlilerinin sunduğu halk müziği konseri ile başladı. Protokol konuşmalarının ardından, tören Bakan Eroğlu’nun Su ve Su Yönetimi konulu akademik yılın ilk dersini vermesi ile devam etti. Verdiği derste suyun önemine değinen Bakan Eroğlu, "Susuz hayat olmaz, canlı hayatı için vazgeçilmez bir nimettir bu ayet-i kelimelerde de bahsediliyor, susuz hayat olmuyor. Su o kadar muhteşem bir madde ki bunun özelliklerini bir bilince bende bu konuda bir uzman olarak gerçekten her seferinde hayretler içerisinde kalıyorum. Dünyadaki insanların suya erişimi nasıl diye baktığımız zaman maalesef çok acı. Şuanda 2 milyara yakın insan yeterli miktarda uygun kalitede içme suyuna erişemiyor, susuzluk çekiyor yani. 400 milyon çocuk da içecek su bulamıyor, her gün dünyada 25 bin kişi sağlıksız su nedeni ile hastalanmaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın raporlarında da var özellikle hastalıkların yüzde 90’nı sudan geçiyor" diye konuştu.
TÜRKİYE’DE YILLIK KULLANILABİLİR SU MİKTARIMIZ YAKLAŞIK 112 MİLYAR METREKÜP
Türkiye’de su ve yönetimi ile ilgili bilgiler veren Bakan Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye’de yağışlar yıldan yıla göre değişiyor, ama uzun yılların ortalamasını aldığımız zaman yaklaşık Türkiye 642 metrekareye bir yılda yağış düşüyor. Bunu 178 bin metrekare ile çarparsak yaklaşık Türkiye’ye düşen ortalama olarak söylüyorum yağış miktarı 501 milyar metreküp. Yeraltı, yer üstü su kaynaklarını ele aldığımız zaman ortalama yılda 112 milyar metreküp kullanılabilir suyumuz var. Türkiye’nin nüfusu 76-77 milyon, kişi başına yaklaşık olarak bin 500 metreküp su düşüyor. Yani Türkiye şunu herkes bilsin su zengini bir ülke değil, yarı kuraklık iklim bölgesinde. Su akıllıca yönetilmezse, gerekli alt yapı ve tesisler yapılmazsa ne insanlara ne tarıma su vermemiz mümkün değil. Bizim yaptığımız suyu çok akıllıca yönetiyoruz. Bilhassa su ihtiyacının en çok olduğu yaz ayalarında yağış yeteri kadar çoğu zaman yağmıyor. Mayıs’tan Eylül’e kadar bizim en çok suya ihtiyaç duyduğumuz aylardır. Bu aylarda ise yeteri kadar yağış yoktur. Hatta nehirlerin, derelerin çoğu kurur. Peki ne yapmamız lazım, baktığımız zaman suyumuzun en büyük bölümünü yaklaşık yüzde 73-75’ini sulamada kullanıyoruz. Sulamada çok akıllıca kapalı, damlama, yağmurlama sistemlerine geçeceğiz en büyük tasarrufu buradan yapacağız. 7 milyarı şehirlerin kullanma ve içme suyu ihtiyacı. Yaklaşık 5 milyarı da sanayinin su ihtiyacında kullanılıyor. su zengini olmadığımızı söyledik, su zengini olmak için kişi başına düşen miktar 10 bin metreküpten daha büyük olması lazım. 3-10 bin metreküp arasında olanlar yeterli suyu olan 1-3 bin metreküp arasında olan ise suyu sınırlı olan, suyu akıllıca kullanması gerekli olan. binden düşükse de su fakire olan ülkeler."
Törenin ardından Bakan Eroğlu ve protokol üyeleri AKÜ Ahmet Necdet Sezer yerleşkesine yapılan "Merkez Kütüphane ve Saat Kulesinin açılışını gerçekleştirdiler.