TANAP'ın temeli yarın atılıyor

TANAP'ın temeli yarın atılıyor

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin(TANAP) temeli yarın Kars'ta atılacak.

Temel atma törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılacak. Tören için Kars'taki bulvarlar Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla donatılırken; Azerbaycan Devleti tarafından yaptırılan Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin açılışı da aynı gün cumhurbaşkanları tarafından gerçekleşecek.

TANAP PROJESİ NEDİR?

TANAP, diğer ismiyle Trans Anadolu doğalgaz boru hattı (İngilizce: Trans-Anatolian gas pipeline), Azerbaycan doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya transfer etmesi planlanan bir boru hattı projesidir.

İnşaatı tamamlandığında Şah Deniz doğalgaz tesislerinde çıkarılan gazın transferinde kullanılması bekleniyor.

Maliyetinin 5-7 milyar dolar olacağı ve 2018 yılında tamamlanacağı öngörülüyor. Hattın kapasitesinin yılda 16-21 milyar metreküp olacağı belirtiliyor. Hattın güzergahı henüz tam olarak belirlenmemekle birlikte bir branşın Yunanistan'a, diğerinin Bulgaristan'a ulaşacağı tahmin ediliyor.

Proje ilk kez 17 Kasım 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda gündeme getirilmişti. 26 Aralık 2011'de Türkiye ve Azerbaycan arasında mutabakat zaptı imzalandı.

SOCAR, BOTAŞ ve TPAO konsorsiyumun kurucu üyeleri arasında bulunuyor.