Tanklar sınıra yerleştirildi

Tanklar sınıra yerleştirildi

Terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Suriye'nin Cerablus ilçesinden Gaziantep'in Karkamış ilçesine yönelik havan saldırısının ardından Karkamış sınır hattındaki güvenlik önlemleri artırıldı.



Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı araçlar ile çeşitli ağır silahlar önceden belirlenen noktalara yerleştirildi.

Ayrıca sınır hattındaki bazı bölgelere iş makineleriyle mevziler yapıldı. Sınır hattını zaman zaman yaya olarak da kontrol eden sınır devriyeleri, Suriye tarafındaki gelişmeleri de yakından izliyor.

Anadolu Ajansı, bazı üst düzey komutanların bölgedeki Soylu 1. Hudut Karakolu'na geldiğini aktarıyor. Komutanlar, burada konuşlanan zırhlı araç ve personeli denetledi.

Cerablus'tan Gaziantep'in Karkamış ilçesi sınır hattına geçen günlerde dokuz havan mermisi atılmıştı. Türkiye, buna karşılık Cerablus’taki IŞİD hedeflerine 65 top atışı yapıldığını duyurmuştu.

Suriye’de Beşar Esad rejimini yıkmak isteyen muhalifler, IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’u ele geçirmek için birkaç gün içinde bölgeye harekât düzenlemeye hazırlanıyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çatısı altında toplanan muhalifler, IŞİD’e karşı kurulan Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) önce davranarak Cerablus’u ele geçirmek istiyor. Muhaliflerin, içerisinde PKK'nın Suriye kolu PYD'yi de barındıran SDG’nin iki hafta önce Menbic’i almasıyla Cerablus operasyonu tarihini öne aldıkları belirtiliyor.

Reuters haber ajansına konuşan bir muhalif lider, IŞİD'in militanlarını bölgeden çekmeye başladığını ve IŞİD’lilerin ailelelerinin Cerablus’tan el Bab kentine gönderildiğini söyledi. Muhalif lider, "Kesinlikle bir direniş olacak. Yoğun bir şekilde mayın döşeyecekler. Cerablus’a girmek için düzenlenen harekât kolay olmayacak" dedi.

Cerablus neden önemli?

IŞİD’in yabancı ülkelerden gelen militanların Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği alanlara ulaştırmak için kullandığı sınır kasabası Cerablus, Menbic’in ele geçirilmesinin ardından örgüt için daha önemli bir hal aldı. IŞİD’in Cerablus’u da kaybetmesi durumunda Halep’in kuzeydoğusunda sahip olduğu bölgelerde daha çok baskı altına gireceği belirtiliyor. Cerablus, muhaliflerin kısa süre önce IŞİD’den aldıkları el Rai sınır kasabasına 54 km uzaklıkta bulunuyor.

Menbiç’in SDG güçleri tarafından ele geçirilmesinin ardından, IŞİD’in dar bir bölgede sıkıştığı ve Türkiye sınırıyla sadece Cerablus üzerinden temas kurduğu ifade ediliyor.