Taraflar İlk Defa Bir Araya Geldi

Taraflar İlk Defa Bir Araya Geldi

Muğla Valisi Amir Çiçek başkanlığında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya Büyükşehir yasasının ardından bazı tesislerin devir işlemleri ile ilgili yaşanan sıkıntıları görüşmek üzere bir araya geldi. Muğla Valiliği Özer Türk salonunda yapılan toplantıya Vali amir çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya ve kurumların ilgili bürokratları katıldı.
Açılışta konuşan Vali Amir Çiçek, kamuoyunda çok yanlış algılamaların yansıdığını belirterek, “Amacımız Büyükşehir Belediyesi ile Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerini bir araya getirerek yaşanan sıkıntılar masada konuşulmasını istedik. Ben bu ilin valisi olarak ev sahipliği yapıyorum. Davetimi kabul eden hem Büyükşehir belediye Başkanımıza, hem de genel müdürümüze teşekkür ederim” dedi.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, yaşanan sıkıntılar ile ilgili neler yapılabilir konusunda bir araya geldiklerini söyledi. İyimaya, “Biz genel müdürlük olarak Muğla’ya farklı bakıyoruz. Mevzuatlar karmaşası bazen farklı problemleri ortaya çıkarıyor. Bölgenin problemlerini biliyoruz. Bu problemlerin çözümü ile ilgili tedbirleri almak bizim görevimiz. Datça-Bozburun ve Marmaris bölgesinin yaklaşık 10 yıla yakın zamandır planı yoktu. Kaçak ve kontrolsüz yapılaşma çoğaldı. Biz siyasi iradenin imzası ile bu planları yaptık. Fakat alt kademe ile ilgili planlar bir anda olacak değil. Plan olmayan yerde kaçak yapılaşma hortlar ve bölgeye olan makro bakışları çözemezsiniz. Biz bakanlık olarak makro bakış açısı ile bu bölgenin daha iyi korunması, bu bölgedeki yatırımların daha iyi hizmet bulabilmesi açısından bir bütün proje yaptık. 2004 yılından 2014 yılına kadar Muğla bölgesine 60 milyon liralık kanalizasyon, altyapı, içme suyu, yatırımı gerçekleştirdik. Bugün yaşanan sıkıntılar 6360 sayılı Büyükşehir yasasının getirdiği sancılardır. Basında Muğla ile ilgili bakanlığımızı ilgilendiren eleştiri kültürü açısından farklı haberler okuyoruz. Bunlar bizim uzlaşı kültürümüzün dışında olduğu için de yanlış yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı ile masaya oturarak sorunları masaya yatırarak çözüm önerilerini ile ilgili gerekli tedbirleri almalıydık” dedi.
Muğla Büyükşehir belediye Başkanı Osman Gürün, farklı ve karşı taraflarda olan iki kurum olmadıklarını söyledi. Gürün, “Yıllardır koruma alanı içine sokulmuş fakat plansız alan olarak 30 yıldır devam eden alanlarımız var. Bunların bir an önce karşılıklı konuşarak birlikte ortak akıl ile bu yerlerin bir an önce planlanmasını yaparak insanların merakını gidermek zorundayız. 6360 sayılı Büyükşehir yasası hala tüm kurumlarda tam anlamıyla anlaşılmış değil. Sıkıntımız buradan kaynaklanıyor. Bunu çözer miyiz, evet çözeriz. Esas aldığımız konu hukuktur. Kaçak yapı konusu çok önemli bir konu. Mevcut bir kaçak yapı stokumuz var. Geçmişte kaçak yapılar ile ilgili alınmış, fakat uygulanmamış kararlar var. Bir ateş topu gibi elimizde bu konu duruyor. Bu sorun taşı kaldırarak veya parmak kaldırarak çözülecek bir sorun değil. Ben üzerimde çok büyük bir sorumluluk taşıyorum. Bir tek hatam, yeryüzü cenneti Muğla’mızı bir hançer gibi yaralayabilir” dedi.