TARİH SEMPOZYUMU GÖZLERİ

TARİH SEMPOZYUMU GÖZLERİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 3-5 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II, tarih dünyasının gözlerini Kocaeli’ne çevirecek.
Hazırlık çalışmalarının son hızıyla sürdüğü sempozyuma, Türkiye ve dünyanın önemli üniversitelerinde görev yapan 172 akademisyen katılacak. İki gün sürece olan sempozyum boyunca, aynı zamanda dünya denizcilik tarihine önemli atıfların yapılacağı, 154 adet tebliğ sunulacak. 2-4 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenen Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu büyük ilgi görmüştü.
Nisan ayında gerçekleştirilecek “Uluslararası Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II”na katılmak için çok sayıda akademisyen başvurdu. Bilim Kurulu tarafından gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde 172 katılımcının sempozyuma katılması uygun görüldü. İçlerinde yabancı akademisyenlerin de olduğu katılımcılar sempozyum boyunca 154 tebliğ sunacak. Sempozyumla beraber Kocaeli’nin tarihi ile ilgili yeni birçok bilgi gün yüzüne çıkacak.
Sempozyum aynı zamanda Türkiye ve dünyanın önemli akademisyenlerini bir araya getirecek. Alanında dünya çapında tanınırlığı olan Türk katılımcılar arasında Prof. Dr. Altan Çetin, Prof. Dr. Dursun Ali Akbulut, Prof. Dr. Gülfettin Çelik, Prof. Dr. Enver Konukçu, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. İlhan Şahin, Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, Prof. Dr. Metin Tuncel, Prof. Dr. Osman Köse, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu ve Prof. Dr. Zeynep Ahunbay gibi isimler yer alacak.
Öte yandan Université Paris I - Panthéon-Sorbonne’dan Dr. Güreş Işıksel, İtalya, Venedik’te bulunan Ca’ Foscari Üniversitesi’nden Maria PiaPedani, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden Prof. Dr. TofigMustafazade, Türk-Arap Dünyası Araştırma Merkezi’nden(ResearchcentreforTurkishandArabic World Harlem)Dr. Mehmet Tütüncü, Uluslararası Ada Kalkınma Bilim Konseyi’nden(Insula International ScientificCouncilfor Island Development) Dr. PierGiovanniD’Ayala, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Heath W. Lowry ve Hacattepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. EugeniaKermeli de sempozyumun yabancı akademisyen konukları olacak.
Ana teması Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi olan bu sempozyum, tarihi süreç içinde Kocaeli yarımadasında yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik olayları ele alacak. Sempozyumun amacı, yerel tarih çalışmaları kapsamında Kocaeli tarihi araştırmalarına ve kültürüne katkı sağlamak, akademisyenler arasındaki iletişim ve işbirliğini güçlendirmek. Sempozyumla Kocaeli’de Osmanlı kuruluş döneminin en önemli simalarından biri olan ve Osmanlı’nın ilk amirali Kara Mürsel Alp anılarakgündeme taşınacak. Sempozyum ile ilgili detaylı bilgi www.karamurselalpsempozyumu.com adresinden alınabilir.