Tarihçi Yazar Talha Uğurluel Sultan 2. Abdülhamid Han’ı Anlattı

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel Sultan 2. Abdülhamid Han’ı Anlattı

Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Ortahisar Belediyesi ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği, “Tarihin Tozlu Sayfaları II. Abdulhamit Han” söyleşisi ile dinleyiciyle buluştu.
Yaklaşık iki saat süren söyleşi boyunca, tarihi bilgilerini yıllar boyunca topladığı görseller eşliğinde anlatan Uğurluel, 2. Abdulhamit Han’ın hayatını ve Osmanlı’nın son dönemlerinde vermiş olduğu üstün mücadeleyi anlattı.
Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda konuşan Uğurluel, Sultan 2. Abdulhamid’in dedelerine çok düşkün bir padişah olduğunu ifade ederek “Yavuz Sultan Selim’in şiirlerini Almanya’da bastırıp dağıtmıştır. Teşkilat-ı Mahsusa gibi önemli bir teşkilatı Sultan Abdulhamid kurmuştur. Kurduğu bu istihbarat teşkilatında profesyonel elemanlar yetiştirildi. Bu elemanlar 9 tane dili ana dili konuşan, çok iyi kamufle olan kişilerdi. Böyle uzman kişiler sayesinde Sultan Abdulhamid, İngilizler’in Arap coğrafyasında ve Anadolu’daki tüm dolaplarını biliyordu. O yüzden kimse onun zamanda hiçbir şey yapmaya fırsat bulamadı. O dehasıyla Osmanlı’ya 30 yılın üzerinde rahat bir nefes aldırdı” ifadelerini kullandı.
Uğurluel, II. Abdülhamid’in devrinin en büyük müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni yaptırdığını, tiyatro kurdurduğunu ve Osman Hamdi Bey gibi pek çok ressamı teşvik ettiğini ifade ederek, "Ona çamur atanlar, gidip müze görsünler. Abdülhamid, Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip ederdi. Hakkında Kızıl Sultan diye konuşulan Abdülhamid, İngiltere’de cami yaptırmış, Yemen’de Milli İstihbarat Teşkilatı binalarını yaptırmıştır. Birçok yerde eserlerine rastlamak mümkündür" diye konuştu.
Uğurluel, tarihi öğrenmek isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Tarihin dizilerden veya romanlardan öğrenilmesinin doğru olmayacağını ifade eden Uğurluel, hatıratlardan daha kolay ve doğru bir şekilde öğrenilebileceğinin altını çizerek, Araplar’ın Türkler’e asla ihanet etmeğini, bunun en iyi Abdulhamit Han dönemine bakılarak öğrenilebileceğini sözlerine ekledi.
Söyleşinin sonunda söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, belediye olarak kültürel etkinliklere önem verdiklerini ifade ederek "Tarihçi yazar Talha Uğurluel sunumuyla bizlere bir tarih yolculuğu yaşattı. Tarihi doğru kaynaklardan öğrenmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bu toplantı vesilesiyle anlamış olduk. Tarihçi yazar Uğurluel’i bir tarih ve kültür kenti olan Trabzon’da ağırlamak bizleri memnun etti. Bu güzel sunumu için kendilerine çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.