Tarihi Kalenin Üzerine İş Makinelerini Çikardilar

Tarihi Kalenin Üzerine İş Makinelerini Çikardilar

Bursa’da, tarihi Balabanbey kalesinde belediye tarafından yapılan çalışmalar tartışmaları beraberinde getirdi. Tarihi kalede dozer ve kepçeleri gören vatandaşlar tepki gösterdi.
Osman Gazi’nin ayak bastığı eski Balabanbey kalesinde yapılan çalışmalar tarihçilerin tepkisine sebep oldu. Çalışma alanlarında dozer ve kepçelerin kullanılması tarihi kalenin duvarlarına zarar veriyor. Koruma altına alınan tarihi kalede yapılan çalışmaların durdurulması için Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Balabanbey kalesinde inceleme yapan dernek yöneticileri, çalışmaların nizami olmadığını ve yapılan çalışmaların tarihi dokuya zarar verdiğini belirtti. Gönüllü çevre müfettişi Ali Turan, kazı yapılan yerin 1994 yılında koruma altına alınan tescilli bir alan olduğunu belirterek şöyle konuştu: "1998 yılında alınan 6608 sayılı kararla burayı tekrar koruma altına aldırtmayı başardım. Ancak ne acıdır ki, dün 3 Eylül 2014 tarihinde dozer ve kepçe yardımıyla kazılar başlamış. Koruma altındaki bu alandaki çalışmaların, makine kullanılmadan, tarihi dokuya zarar vermemek için elle yapılması gerekiyor. Çünkü içinde tarihi kalıntıların bulunma ihtimali çok yüksek. Buraları Osman Gazi’nin, Çoban Bey’in, ecdadımızın ayak bastığı yerlerdir. Böyle tarihi güzellikler gözümüzün önünde yıkılarak, kâr maksatlı tesislere dönüştürülüyor. Bu durum, Bursalıları, tarihine önem verenleri üzüyor. Korunma altına alınmış bir alan sadece araştırma kazısına açıktır. Ancak, kazma kürek kullanarak müdahale edilmesi gerekiyor. Fakat belediyeler ve müteahhit şuursuzca kepçeyle hafriyat yapıyor. Tarihi bir kalıntıya müdahale edilirken, hafriyat sırasında kolluk kuvveti, arkeolog ve projeden sorumlu mimarın orada olması gerekiyor. Askeri harp tarihi açısından önemli olan olayların cereyan ettiği bu kaleyi korumamız gerekiyor. Tarih şuursuzca yok ediliyor."