Tarihi Kırkpınar Güreşleri başladı

Tarihi Kırkpınar Güreşleri başladı

Sarayiçi Er Meydanı’nda yapılan açılış töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmalarının yapılması ile devam eden törende pehlivan ve hakem heyeti Edirne Belediyesi Bando eşliğinde geçit töreni düzenledi. Burada bir konuşma yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “İşte burası sözün bittiği yer. İşte burası nefesin tükendiği yer. Kırkpınar Edirne’nin Kırkpınar’ı. Ne demek 650 yıl, 6,5 asır. Her türlü güçlüklere, zorluklara dayanarak bugünlerimize getiren ve 650 yılı geride bırakan Kırkpınar. Bugün 652 yılı geride bırakan ve bugün 653’üncü Kırkpınar’ı gerçekleştiren bir Kırkpınar’ı yapmaktan gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

“ATA YADİGARI GÜREŞLERİMİZ HAYIRLARA VESİLE OLSUN”

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya da, ”Sarayiçi’nde, Er Meydanı’nda, Ata yadigarında, neticelerin hayırlı olmasını temenni ediyorum. Centilmenliğin, barışın ve kardeşliğin daha çok geçtiği bir güreş arzusu içinde geçmesini diliyorum“ dedi.

Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek ise, “Er Meydanı yiğitlerin harman olduğu, Türk’ün zekasını ortaya koyduğu bir yerdir. Kırkpınar atalarımızdan biraz kalan en kıymetli değerdir. Kırkpınar spor ve güreşin ötesinde bir tarih, bir kültürdür. Bu tarih ve kültüre benden önceki ağalarımız nasıl sahip çıktıysa ben de sahip çıkmaya çalıştım. Umarım ki bu Kırkpınar, Kırkpınarların en şaşalısı, en görkemlisi, kıran kırana güreşlerin olduğu bir Kırkpınar olur” diye kouştu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “Kırkpınar, 653 yıldır sadece ülkemize, tarihe değil, geleceğe de yarına da ileriye de ışık tutan Türk’ün bir taraftan gücünü ve cesaretini, diğer taraftan da doğruluğunu inancını ve asaletini ortaya koyduğu bir spordur” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Başpehlivan İsmail Balan’ın öncülüğünde güreşlere katılan güreşçilerin geçiş töreni ile açılış son buldu.