Tarihi sancak çalındı

Tarihi sancak çalındı
Anadolu Ereni Kolu Açık Hacım Sultan Türbesi’nin yanında bulunan Hacım Köyü misafirhanesinin ikinci katında yer alan vakfa ait Osmanlı Sancağı çalındı. Jandarma ekipleri, Hint kumaşından yapılmış, üzerine sarı simlerle Hacim Sultan ismi ile veriliş tarihi işlenmiş sancağın çalınmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, türbeye gelerek yaşanan gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sağdemir, sancağın Alevi toplumu için manevi değerinin yüksek olduğunu belirtirken, Kolu Açık Hacım Sultan’ın Hacı Bektaş-ı Veli’nin öğrencilerinden olduğunu, 1305 yılında Horasan’dan Anadolu’nun Türkleşmesi için gelen erenler arasında yer aldığını söyledi. Fikret Sağdemir, "Sancak 124 yıl önce Hacım Sultan Vakfı’na verilmiş. Tarihi değerinin yanı sıra bizim için manevi değeri yüksek. Sancak türbenin yakınındaki misafirhanede duruyordu. Birileri misafirhanenin kapı kilidini kırmış ve sancağı çalmış. Hepimiz çok üzgünüz. Bir an önce sancağın bulunmasını ve yetkililerin bu konuda hassas olmasını istiyoruz" dedi.

18 yıllık araştırmanın ardından, Kolu Açık Hacım Sultan’la ilgili ’Hacım Sultan ve Menakıbnamesi’ isimli kitabı yazan Uşak Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Gülerer ise hırsızlık olayının kendisini de çok üzdüğünü belirterek, olayın aydınlatılmasını istedi. 2012 yılında sancağı incelediğini ve görüntülerini aldığını ifade eden Gülerer, “Antika değeri taşımıyor ancak Alevi toplumu için manevi değeri var" ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili olarak güvenlik güçlerinin çalışmaları sürüyor.