‘tarım Ürünleri İhracati Değerlendirme Toplantısı’

‘tarım Ürünleri İhracati Değerlendirme Toplantısı’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye’de eğitimi yılı olarak toplam eğitim süremizin 6,5 yıl olduğu Türkiye’de, Türkiye’nin bir anda bilim, sanayi, teknoloji ülkesi, sıçrama yapacak bir ülke olmadığını altını çizerek, tarıma dayalı sanayimizi, ihracatımızı yüksek tutmak zorundayız” dedi.
Tarım Ürünleri Değerlendirme Toplantısı’ Ekonomi Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Merkezi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Birlik Başkanları katıldı.
Bakan Zeybekci, dünya ülkelerinin bütün alanlarda ne kadar ilerlerse ilerlesin, tarımdan vazgeçmediğini söyleyerek, Amerika’nın en büyük pamuk, mısır, soya üreticisi olduğunu kaydetti. Zeybekci, Türkiye’nin tarımsal kültürünün binlerce yıllık kültüre sahip olduğunu vurgulayarak şunları dedi:
“Şu anda da tarımsal ürün ihracatımız yüzde 10’un üzerinde yer teşkil ediyor. Tarımsal nüfustan şehir nüfusuna yoğun geçiş var. Türkiye’de eğitimi yılı olarak toplam eğitim süremizin 6,5 yıl olduğu Türkiye’de, Türkiye’nin bir anda bilim, sanayi, teknoloji ülkesi, sıçrama yapacak bir ülke olmadığını altını çizerek, tarıma dayalı sanayimizi, ihracatımızı yüksek tutmak zorundayız.”
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarımın kalıcı servet alanı olduğunu vurgulayarak tarımın en önemli fonksiyonun gıda olduğunu belirtti. Eker, tarımı iktisadi faaliyet olarak değerlendirdiklerini söyleyerek, tarımın destekleme sisteminin çıkarılmasının, kanunlarının çıkarılmasının önemine dikkat çekti.
Bakan Eker, Türkiye’nin toplam tarım hasılasının A ülkeleri arasında 4. ve dünyada ise 11. sırada yer aldığını hatırlatarak, 2008’den bu yana 62 milyar dolarlık tarım hasılası elde ettiklerini ve Türkiye’nin sıralamasının AB ülkeleri arasında birinci ve dünyada 4. sırada olduğunu ifade etti.
Eker, Türkiye’nin tarım ithalatçı olduğu iddialarına cevap vererek, “Gıda açısından bakıldığında Türkiye’nin 6 milyar dolar ihracat fazlası var. Selüloz, lif gibi Türkiye’nin üretmediği ürünleri dikkate alsak bile bunlar da dahil ettiğimizde bile Türkiye tarımda net ihracatçısıdır. Türkiye 832 milyon dolar ile dış ticaret fazlası veren ülke konumunda” diye konuştu.
Bakan Eker ayrıca Rusya’dan gelen bir heyet ile Tarım Bakanlığı yetkililerinin toplantı yaptığını da sözlerine ekledi.