Tarımda Üreticideki Fiyat Artışı Enflasyonun Altında Kaldı

Tarımda Üreticideki Fiyat Artışı Enflasyonun Altında Kaldı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki fiyat artışının enflasyonun altında kaldığını, tarım ve gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasın kapanmadığını bildirerek, “Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 6,06 puanı buldu” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 yılında gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 12,73’ü bulurken, tarımda üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 6,67’de kaldığını belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde 2014 Aralık ayında tüketici fiyatları endeksi değişmezken, tarımda üretici fiyatlarının yüzde 1,30 gerilediğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Tüketici fiyatları 2014 Aralık ayında yüzde 0,44, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0, yılın tamamında tüketici fiyatlarında yüzde 8,17, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 12,73 oldu. Buna karşın tarımda üretici fiyatları 2014 Aralık ayında yüzde 1,30 gerilerken, yılın tamamında sadece yüzde 6,67 arttı. Tarımda üreticideki fiyat artışı enflasyonun altında kaldı. Tarım ve gıdada üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas kapanmadı. Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark 6,06 puanı buldu. Çiftçimiz yine enflasyon mağduru oldu. Ürününün değeri tüketici fiyatları kadar artmadı. Reel olarak üreticide ürün fiyatları geriledi.”
Enflasyonun sorumlusu olarak üreticiyi gösterenlerin bu veriler karşısında ne diyeceklerini merak ettiklerini belirten Bayraktar, “Enflasyon, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 5,78, ormancılık ürünlerinde yüzde 21,03, balıkçılık ürünlerinde yüzde 32,44 oldu. Ormancılık ve balıkçılığı dışarıda tutarsak, tarım ve avcılıkta enflasyon yüzde 5,8’in bile altına düşüyor” dedi.
FİYATI ARTAN VE DÜŞENLER
Aralık ayında fiyatların balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 13,96, yağlı meyvelerde yüzde 2,64, canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda yüzde 2,12, pirinç dışındaki tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlarda yüzde 1,15, canlı sığırlar, mandalar ile bunlardan elde edilen işlenmemiş sütte yüzde 0,76, sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrularda yüzde 0,69 arttığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Aralık ayında fiyatlarda canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,63, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,48 ve diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünlerde yüzde 0,15 artış oldu. Fiyatlar, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 9,7, turunçgillerde yüzde 6,92, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,52,lifli bitkilerde yüzde 4,38, tropikal ve subtropikal meyvelerde yüzde 3,97, çeltikte yüzde 2,5, koyun ve keçiler ile bunların işlenmemiş süt ve yapağılarında yüzde 0,44, diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyvelerde yüzde 0,16 geriledi. İşlenmemiş tütünde ve içecek üretiminde kullanılan bitkisel ürünlerde fiyatlar değişmedi.”