TARTIŞMALARA NEDEN OLAN GEMİ TBMM GÜNDEMİNDE

TARTIŞMALARA NEDEN OLAN GEMİ TBMM GÜNDEMİNDE

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, parçalanmak üzere İzmir’in Aliağa ilçesine götürülecek olan ve radyoaktif maddeler ve petrol artıkları taşıdığı iddia edilen Kuito isimli gemiyi TBMM gündemine taşıdı.
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Angola’dan getirilerek Ailağa ilçesinde sökülecek olan ve büyük tartışmalara neden olan petrol işleme gemisini, bölgede çevre felaketine yol açacağını iddia ederek, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istediği soru önergesini TBMM’ye sundu.
Kuito isimli gemi de yüksek miktarda radyoaktif madde bulunduğunu ileri süren Çıray, "2013 yılında hazırlanan rapora göre gemide yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde bulunduğu, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleriyle yaklaşık bin ton petrol atığı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan radyasyon ölçümlerinde, normal değerin beş katı düzeyinde radyasyon tespit edilmiştir" dedi.
Aytun Çıray, Bakan Elvan’a şu soruları yöneltti:
"Aliağa gemi söküm tesislerinde parçalanacak Kuito adlı gemide Türk yetkililer tarafından önceden inceleme yapılmış mıdır? Bu incelemeler sonucunda gemide radyoaktif maddelere rastlanmış mıdır? Aliağa’ya söküm için getirilen gemilerin Türk karasularına girmeden önceden hangi radyoaktif, biyolojik ve kimyasal maddeleri içerdikleri kontrol edilmekte midir? Kuito isimli geminin söküm işi, ne kadarlık ihale bedeliyle alınmıştır? Başka hangi ülkeler söz konusu gemiyi parçalamak için ihaleye girmiştir? Geminin Aliağa’ya getirildikten sonra içinde tehlikeli maddelere rastlanması durumunda ne yapılacaktır?"