Tatar: "maden Kazaları Kader Değildir"

Tatar: "maden Kazaları Kader Değildir"

Adana Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, tüm dünyada “Madenciler Günü” olarak kutlanan bu anlamlı günün, maden ocaklarında her yıl yaşanan ve artarak devam eden "kaza"ların olduğu ülkemizde, madencilik ve iş güvenliği politikaları sonucu iş cinayetine dönüşen ve ardı ardına gelen ölümlerle kutlanacak bir gün olmaktan çıkarıldığını söyledi.
Dr. Mehmet Tatar, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ölümün madencinin kaderi haline getirildiğini söyledi.
"301 kişinin Soma’da ve kısa bir süre sonra da Ermenek’te 18 madencinin öldüğü; duyarsızlık, umarsızlık, çözümsüzlüğün hüküm sürdüğü bir ülkede “Madenciler Günü”nü kutlamak mümkün mü?" diye soran Tatar şöyle devam etti:
"Şırnak’ta, Amasra’da, Zonguldak’ta kaçak kömür ocaklarında gizlenen ölümlerin “değerlendirilmeye bile” alınmadığı, istatistiklerde bile kendine yer bulamadığı bir ülkede “Madenciler Günü” kutlanabilir mi? Afşin-Elbistan’da 2011 Şubatından bu yana toprağın altında bırakılan 9 madencinin olduğu bir ülkede “Dünya Madenciler Günü” kutlanabilir mi? Maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde, dünyada ilk sıralarda yer alan Zonguldak, Yeniçeltek, Kozlu, Sorgun, Armutçuk, Karadon, Soma, Şırnak ve Ermenek isimlerinin madenci ölümleriyle hatırlandığı bir ülkede “Madenciler Günü” kutlanabilir mi?Kredi borçları ile madenlere sürülen, bir telefon mesajı ile işten atılan, dayıbaşı, özelleştirme ve taşeronlaştırma ile kölelik koşullarında çalıştırılan madencilerin ülkesinde “Dünya Madenciler Günü” kutlanabilir mi? “Dünya Madenciler Günü"nü ölümlerle anmayarak, kutlanacak bir güne dönüştüreceğimize olan inancımızla, maden kazalarında yaşamını yitiren maden emekçilerini saygıyla anıyor, yaşanası güzel bir ülkede ölümlerden uzak bir iş hayatı dileğiyle tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyoruz."