Tatilde kredi kartı güvenliğini sağlamanın 7 yolu

Tatilde kredi kartı güvenliğini sağlamanın 7 yolu

Bilgi Güvenliği Hizmetleri Uzmanı Ateş Sünbül, Ramazan ayının bitişiyle birlikte başlayacak olan bayram tatilinde ödemelerin genelde kredi kartıyla yapılacağını belirterek vatandaşları kredi kartlarının güvenliği konusunda uyardı. Güvenlik açısından kredi kartlarını kullanırken şifreyi paylaşmamak, kredi kartı kopyalamalarına karşı kartı güvenli saklamak ve yetkisiz kişilerle bilgileri paylaşmamak gerektiğine dikkat çeken Sünbül,  kredi kartının güvenliğini sağlamanın 7 yolu olduğunu dile getirerek önemli açıklamalarda bulundu.

"TÜM KREDİ KARTLARINIZI YANINIZA ALMAYIN"

Tüm kredi kartlarını vatandaşların yanlarına almamaları gerektiğini aktaran Sünbül, "Tatile giderken yanınıza dolabınızdaki tüm kıyafetleri almadığınız gibi tüm kredi kartlarını da almamanız güvenliğiniz açısından dikkat etmeniz gereken bir husustur. Çalınma durumunda tüm bankalara ayrı ayrı kapama talimatlarını vermek eğer yurtdışındaysanız zorlu olacaktır. Öte yandan tatilinizde harcamalarınızı yapabilmek adına yanınıza, ATMlerden para çekebileceğiniz ATM kartınız yanınızda olursa hızlı nakit ihtiyaçlarınızı gidermeniz mümkün olacaktır. En çok kullandığınız kredi kartınızı almayı unutmayın. Yurtdışına gidiyorsanız kredi kartınızın ilgili ülkede geçerli olduğundan emin olun. Yedek bir kredi kartı, mümkünse farklı bir banka kartı olmasını öneririz.Acil bir durum olmadıkça mümkün olduğunca tek kart kullanmaya dikkat edin" dedi.

"KARTLARINIZIN LİMİT VE SON KULLANMA TARİHİNİ KONTROL EDİN"

Tatilin mahvolmaması için kredi kartlarının son kullanma tarihlerinin mutlaka kontrol edilmesini öneren Sünbül, "Özellikle yurtdışında olduğunuzda, aniden çeşitli tatil masraflarını karşılayamayacağınızı keşfetmek için seyahatinizi mahvedebilir. Bunun içinde önceden kartlarınızı kontrol etmeyi unutmayın. Öte yandan güvenliğiniz içinde günlük maksimum çekilebilecek para miktarını düşürmek çalınma durumlarında zararınızı minimum seviyeye düşürecektir. Buna karşın tatilde nakit ihtiyaçlarınızı karşılayacak günlük bir limit bulunmasına da dikkat etmeniz gerekiyor" diye konuştu.

 "KART KOPYALAMALARINA KARŞI UYANIK OLUN"

"Kartınızı asla gözünüzün önünden ayırmayın" diyen Sünbül, "Garson veya kasiyere kartınızı emanet etmeyin. Ödemeyi yaparken kasiyerin kartınızı sadece POS ile kullandığında emin olun ve gözünüzle görün. Güvenmediğiniz dükkânlarda veya ülkelerde kredi kartı yerine nakit ödeme yapmayı tercih edin" ifadelerini kullandıl.

"TÜM KARTLARINIZI AYNI CEBE VEYA CÜZDANA KOYMAYIN"

Tüm kartların aynı cepte olmaması gerektiğini dile getiren Sünbül, seyahat ederken her duruma karşı en azından bir kartları güvenli olduğu düşünülen diğerlerinden farklı yerde tutmak veya bir aile ferdine vermek biri kaybolduğunda veya çalındığında hala yedekte bir kartın olmasını sağlayacağını söyledi.

"YURTDIŞINA GİDİYORSANIZ BANKANIZLA GÖRÜŞÜN"

Tatili yurt dışında geçireceklere bankalarıyla görüşme uyarısında bulunan Sünbül, "Bankanızda gittiğiniz ülkeyi paylaşın ve olmadık bir sürprizle karşılaşmamak adına kartınızın ilgili ülkede geçerliliğini kontrol ettirin. Yurtdışı harcamalarınızda ek gelebilecek komisyon ücretlerinin bulunduğunu unutmayın" açıklamalarında bulundu.

"MÜKERRER VEYA ÇİFT ÖDEMELERE DİKKAT EDİN"

Yurtdışında yaşanabilecek mükerrer veya çift ödemelere karşı vatandaşları uyaran Sünbül, "Aldığınız ödeme belgeleri, araç kiralama sözleşmeleri ve otel rezervasyon onay belgelerini her ihtimale karşı iyi saklayın. Ödeme itirazı yaparken onlara ihtiyacınız olacak" şeklinde konuştu.

"ACİL TELEFON NUMARALARINI BİR YERE YAZIN"

Kartların veya cüzdanın çalınırken yanında telefonunda çalınacağına dikkat çeken Sünbül, "Böyle bir durumda telefonunuzda kayıtlı kalan bilgilere ulaşamayacaksınız ve dolaysıyla yapmanız gereken aramaları yapamayacaksınız. Sizin için önemli olan kişi numaralarını, konsolosluk ve Bankaların telefon numaralarını ayrıca bir yere yazmanız, acil durumlarda hayat kurtarıcı olabilir" diyerek sözlerini tamamladı.