TBMM'den IŞİD'le ilgili çarpıcı rapor

TBMM'den IŞİD'le ilgili çarpıcı rapor

 Türkiye Büyük Millet Meclis, Musu'a giren ve Türkmenleri önüne alarak Bağdat'a yürümeye çalışan terör örgütü IŞİD hakkında rapor hazırladı. Örgütün 5 bin ile 15 bin arasında üyesi olduğu belirtilen raporda, Mali kaynaklar konusunda, "IŞİD’i Suriye’deki diğer silahlı gruplardan ayıran bir özelliği de Körfez bölgesinden ciddi Mali yardım görüyor olmasıdır." denildi.

TBMM tarafından hazırlanan IŞİD raporunda yer alan tespitler şöyle:

KÖKLERİ EL KAİDE

Örgütün kökleri El Kaide’ye katılan Tevhid ve Cihat’a kadar gitmektedir. Tevhit ve Cihat, El Kaide’ye katıldıktan sonra adını Mezopotamya El Kaidesi olarak değiştirmiştir. 2006’da ABD güçlerince düzenlenen bir operasyonda öldürülünce yerine Ebu Hamza El Muhacir geçmiştir. 2006 yılının sonlarında El Kaide’ye yakın Ebu Ömer el Bağdadi’nin liderliğini yaptığı Irak İslam Devletini kurduklarını açıklamıştır.

KİMLERE KARŞI

Irak’ta Felluce ve Ramadi kentlerindeki faliyetleri onu orduyla karşı karşıya getirmiş, 2008’de ABD’nin Irak’ta asker sayısını arttırmasıyla sünni aşiretler ile merkezi hükümet arasındaki gerilimle yeniden canlanmıştır. Suriye’de IŞİD aralarında El Nusra Cephesi, Ahrar El Şam, Mücahit Ordusunun da bulunduğu çok sayıda İslamcı grupla karşı karşıya gelmiştir.

ASKERİ GÜCÜ

Iraklılarla birlikte Suriyelilerin üst düzey görevlerde temsil edildiği örgütün üye sayısı için 5 bin ile 15 bin arasında değişen rakamlar verilmektedir.

MALİ KAYNAKLARI

IŞİD’i Suriye’deki diğer silahlı gruplardan ayıran bir özelliği Körfez bölgesinden ciddi Mali yardım görüyor olmasıdır. Buradan gelen gelirin yanı sıra Irak’ın Ninova bölgesindeki ciddi haraç ağı ile Suriye’nin doğusunda kontrolünde bulunan petrol kuyuları da Mali açıdan ciddi katkı sağlamaktadır. Bunlara ek olarak ele geçirdiği yerlerde savaş ganimeti adı altında bankalardaki paralarla belli varlıklara el koymaktadır.

IŞİD’İN ÖRGÜTSEL İDARİ YAPISI

IŞİD, Irak ve Suriye’yi 16 vilayete bölmüştür. Irak: Güney Eyaleti (Babil merkezli Bağdat’ın güneyi), Diyala Eyaleti, Bağdat Eyaleti, Kerkük Eyaleti, Selahaddin Eyaleti, Anbar Eyaleti (Irak’taki en büyük ve faal eyalet) ve Ninova Eyaleti.

Suriye: El Barakah Eyaleti El Hayr Eyaleti, el Rakka Eyaleti, El Badiya Eyaleti, Halep Eyaleti, İdlip Eyaleti, Hama Eyaleti, Şam Eyaleti, El Sahil Eyaleti. (Kaynak: Star)