Tecavüzden hüküm giyen güreşçiye 'unutulma hakkı'

Tecavüzden hüküm giyen güreşçiye 'unutulma hakkı'

Antalya'da 23 yaşındaki G.C.'ye tecavüz ettiği suçlamasıyla 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan milli güreşçi Recep Çakır hakkındaki haberlere, 'unutulma hakkı' gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Antalya'da 23 yaşındaki G.C.'ye tecavüz ettiği suçlamasıyla 2008'de tutuklanan, 2012'de de 23 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan milli güreşçi Recep Çakır, hakkında çıkan tecavüz haberlerine erişim engeli getirilmesi için mahkemeye başvuruda bulundu.

Korkuteli Sulh Ceza Hakimliği Çakır'ın kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda birçok sitedeki haberlere erişim engeli getirdi.

Hakimlik 13 Ağustos 2020 tarihli kararında 'unutulma hakkı'nı gerekçe gösterdi. Haberi İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi Engelli Web duyurdu.

Sosyal medyaya ve internete ilişkin düzenlemeleri içeren kanun 31 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

ALTIPARMAK: BURADA UNUTULMA HAKKINI UNUTMALIYIZ

Kararı bianet'e değerlendiren insan hakları savunucusu ve hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, 'unutulma hakkının' yeni yasayla gökten inmiş gibi hayatımıza girdiğini fakat bu hakkın yeni yasa öncesinde de var olduğunu söyledi.

Altıparmak, unutulma hakkının özel hayatın gizliliği ile ifade özgürlüğünün çatıştığı zaman özel hayatın korunması için kullanılabileceğini fakat tecavüz gibi durumlarda kamu yararı nedeniyle kullanılamayacağını vurguladı.