TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ARICILIĞI GELİŞTİRMEK İÇİN EĞİTİMLERE BAŞLADI

TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ARICILIĞI GELİŞTİRMEK İÇİN EĞİTİMLERE BAŞLADI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 11 ilçenin tamamında uygulanacak olan ’Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi Eğitim Programı’ 5 gün sürecek eğitimle başladı.
Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, tarım ve hayvancılığı geliştirip güçlendirmeye gayret gösterdiklerini belirterek, "Bunun ilk adımlarından birisini de bugün burada atıyoruz. Uygulayacağımız önemli bir projenin alt dilimlerinden birisini İl Tarım Müdürlüğümüzün önemli katkıları ile il geneline açtığımız ve bu ay içinde tamamlayacağımız 7 ayrı ilçedeki eğitim programı ile gerçekleştirmiş olacağız. Tüm ilçelerimizin bütün mahallelerinde uygulanacak olan ’Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’ 5 yıl boyunca uygulanacaktır" diye konuştu.
"500 BİN CİVARINDA ARI KOVANINA İHTİYACIMIZ VAR"
Projenin çiftçilere ve kırsalda yaşayanlara çok yönlü yararlar sağlayacağını söyleyen Başkan Albayrak, "İlimizin tarımsal üretim deseni, mera varlığı ve ormanla kaplı alanlarımızın büyüklüğü dikkate alındığında 500 bin civarında arı kovanına ihtiyacımız olduğu hesaplanmaktadır. Oysa ilimizdeki kovan sayısı bu ihtiyacın ancak yüzde 10’unu karşılamaktadır. İlimize her yıl 150 bin civarında gezginci arı kovanı gelmektedir. Sonuçta ihtiyacın yarısı bile karşılanamamaktadır. Bu açığımızı kapatmak, hem de kırsal kesimin gelir kalemlerini çeşitlendirerek, gelirini artırmak, dolayısıyla refah düzeyini yükseltmek için var olan atıl iş gücünün de değerlendirilmek suretiyle dahilde katma değer oluşturmak istenmiştir. Yakın gelecekte önümüzdeki aylarda bu projenin ana unsuru olan arı kovanı dağıtımı yapılacaktır. Ancak bu husus sağlam esaslara bağlanacak, takip ve denetimi yapılacak, aile bütçesine ciddi katkı sağlaması teminat altına alınacaktır" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Tekirdağ İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca ise arıcılık projesi ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Sarıkoca, "Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nca, il genelinde uygulanacak Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi kapsamında 2 bin yetiştiriciye yılda 10 bin kovan hesabı üzerinden toplam 50 bin adet boş arı kovanı verilecek. Büyükşehir Belediye Kültür Merkezi’nde 5 gün süre ile gerçekleştirilecek eğitim Ziraat Mühendisi Fehim Yangöz tarafından verilecek. Gerçekleştirilecek olan eğitim programını başarı ile tamamlayacak olan arı yetiştiricileri ve yetiştirici adayları da sertifika almaya hak kazanacak" ifadelerini kaydetti.