Teknik Elemanlar Derneği, Olaylarda Tüm Suçun Mühendislere Atıldığını Söyledi

Teknik Elemanlar Derneği, Olaylarda Tüm Suçun Mühendislere Atıldığını Söyledi

Denizli Gelişimci Teknik Elemanlar Derneği (DENGE) Başkanı Mehmet Ertuğrul,yaşanan olaylarda tüm suçun mühendislerin üzerine atıldığını ancak asıl suçlu olanların hesap vermediğini söyledi.
Denizli Gelişimci Teknik Elemanlar Derneği (DENGE) Başkanı Mehmet Ertuğrul,Denizli Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenledi. 5 Aralık Dünya Mühendisler Günü’nü kutladıklarını belirten Ertuğrul, daha sonra yaşanan iş kazaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Soma’da Ermenek’te ya da asansör kazalarında tüm suçun mühendislere atıldığını belirten Ertuğrul, "Soma’daki ve Ermenek’teki maden faciası basında belirtildiği gibi bir mühendislik hatası var. Ermenek’te kazada yan tarafta kapatılan madenin içerisine suyun dolması, oraya çok fazla yaklaşmaktan dolayı su patlaması meydana geldi. İşin özüne baktığımızda bunu bir mühendis olarak bilmesi gerekiyordu. Bunu ülkenin en önemli üst kuruluşu olan kuruluşların da uyarması gerekiyordu. Bunu yapması gerekenlerde elbette mühendisler. Bu kazalardan sonra yargılananlar da mühendisler. Mühendisler yapmış olduklarının cezasını belki hakim karşısında veriyor. İşverenler hiçbir şekilde şu anki yönetmeliklerle hesap vermek üzere çıkmıyor. Bunların cezasını mühendisler çekiyor" dedi.
Bu yapının değiştirilmesi gerektiğini belirten Ertuğrul, şunları söyledi:
"İşverenden maaşını alan mühendis arkadaşlar işyerini kapattığı anda kendi maaşından olacak. En önemli sorunlardan bir tanesi bu. Mühendis o işyerinden maaşını alacak ama o mühendisi denetleyen bir başka mühendis var. İş güvenliği uzmanları çalışmış olduğu yerden denetlemesini yaptığı işverenden maaş aldığı sürece o işyerini sağlıklı denetleyeceğine inanmıyoruz. Bir A sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak bunu söylüyoruz. Bir işveren mühendise sağlıklı bir iş yeri ortamı verdikten sonra ben hiçbir mühendis arkadaşımızın görevi layıkıyla yapmayacağına inanmıyorum. Mühendis de bunu göz önünde bulundurmak zorundadır. İşverenin çok daha fazla kar etme hevesi olduğu yerlerde mühendislik çalışmaları çok fazla sağlıklı yapılamamaktadır. İşin özü çok para kazanma hevesi olan yerlerde mühendis arkadaşlarımız sağlıklı çalışamıyor."