Tema Bilecik İl Temsilcisinden ’sakarya Vadisi’ Tepkisi

Tema Bilecik İl Temsilcisinden ’sakarya Vadisi’ Tepkisi

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Bilecik İl Temsilcisi Ferruh Erdoğan, 7-8 sene geçmesine rağmen Sakarya Vadisi’nde doğayı koruma anlamında hiç bir çalışma yapılmadığını iddia etti.
Bilecik İl Özel İdare toplantı salonunda yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda söz alan TEMA İl Temsilcisi Ferruh Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) Eskişehir 3. Bölge Müdürüne atfen, Sakarya Vadisi’ndeki sulama alanlarında bulunan taş ve mermer ocaklarından dökülen hafriyatların doğaya zarar verdiğini iddia ederek, 7-8 sene geçmesine rağmen hiçbir çalışma yapılmadığını öne sürdü. Erdoğan, “Devlet Su İşleri, Sakarya Vadisi’nde ve sulama alanlarında yaptığınız testler belli ve bu bölgede projeler de devam ediyor. Bizim şimdi önerimiz var. Gerek çevre düzeni planında, gerek toprak koruma kanununda bu alanların mutlaka onaylı kullanım planlarının yapılması gerekiyor. Fakat 7-8 sene geçti, bu planların uygulanması, kanunun yürürlüğe girmesinde tık yok" dedi.
"SAKARYA VADİSİ’NDE KIYMETLİ YERLER VAR"
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun ise, Sakarya Vadisi için Adapazarı’nda başlatılan bir geliştirme projesi olduğunu belirterek, “Biz Tarım İl Müdürlüğü’ne de bunu anlattık. Bizce uygun görüldü. Diyoruz ki Sakarya Vadisi’nde 1. sınıf, 2. sınıf o güzel kıymetli yerler yani hiç olmazsa bu yeşil proje alanlarının, Orman Bölge Müdürlüğü proje alanlarının, Tarım İl Müdürlüğünce üniversitemizde dahil olacak bir çalışma ile kullanım planlarının kalın çizgiler içerisinde toprak koruma kurulu gelsin, buraların kararını alalım. Yani artık buralarda tarımsal yatırım dışında herhangi birine verilmemesi. Kamu yararına karar alınıyor. Alternatif alan yoktur deniliyor. Bir de bakıyoruz o arazi verilmek durumunda kalıyor. Bu çok önemli bence. Yani biz ne yapacağız? Türkiye’de ilk olacak bu önlem. Yapılmıyor hiçbir yerde. Uludağ Üniversitesi yardım edecek, bizim üniversitemiz de yardım edebilir. Çünkü ziraat fakültesi, tarım bilimleri ve teknoloji fakültelerinde yetişkin hocalarımız var, dışarıdan da yardım alırız” diye konuştu.