Tepeli Pelikanlara Yuva Yapıldı

Tepeli Pelikanlara Yuva Yapıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park Müdürlüğü’nün izini ve destekleriyle Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Karina Dalyanı’nda tepeli pelikanlar için suni yuva platformları yaptı.
Projeye Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), milli park personeli ve Doğanbey Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı balıkçılar da destek verdi.
Büyük Menderes Deltası Karina Dalyanı’nda, bahar fırtınaları döneminde erozyon ve fırtına dalgaları sebebiyle üreme adaları yok olan pelikanlar için kıyıyla bağlantısı olmayan yerlerde suni platformlar oluşturuldu. Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, buraların tepeli pelikanların barınması ve üremesi için önemli olduğunu belirterek,“Son yıllarda deltadaki kıyı kordonu üzerinde yuva yapıldı ancak yuva yapılan alanın köpek, tilki ve çakal gibi hayvan türlerinin tehdidi altında olduğunun tespit edilmesi nedeniyle dalyan içinde ve kıyıyla bağlantısı olmayan yerlere yeniden barınma yerleri yapılmasına karar verdik. Deniz içinde zor koşullarda gerçekleştirilen çalışmalar, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda ilk kez gerçekleştirilmektedir” dedi.
Türkiye’de pelikanların üremesi için 1970’lerden beri Manyas Gölü’nde bu tür platformların kullanıldığını da kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Manyas’ta yapılan bu yuvalar, uzun yıllar başarılı olsalar da günümüzde yeterli olmamaktadır. Ege Üniversitesi bilim insanlarının yaptıkları gözlemlere göre Manyas’ta kullanılan platformların üst yüzeylerinin düz ahşap malzemeyle kaplı olmamaları sonucu çok sayıda pelikan, hem erişkin hem de yavru pelikanlar ayaklarını veya kanatlarını platformlara sıkıştırarak ölmektedirler. Ayrıca hem yıldan yıla Manyas Gölü su seviyesinin aşırı değişime uğraması ve hem de yapılmış olan platformların su seviyesinden aşırı yüksekte olmaları (yaklaşık 3-4 metre) sonucu pelikanlar, yuvalarına sadece uçarak gelebilmektedir. Bu durum, 3 metre uzunluğunda dev kanatlara sahip erişkin pelikanlar, zaman zaman yuvalarına konarken kendi yavrularının ya da yumurtaların yuvadan suya düşmesine ve ölmesine yol açmaktadırlar. Manyas’ta yaşanan bu sorunların bilincinde olarak öncelikli işimiz, pelikanlara nerede yuva yapmak gerektiğine karar vermekti. Yapay platform yuvaları yapmak için Büyük Menderes Deltası Milli Parkı yapılmadan önce Karina Dalyanı’nda kanal açmak kullanılan ve âtıl vaziyette bulunan bir adet kepçeli platform gövdesi seçildi ve bu seçim, Milli Park Müdürlüğü’yle istişare edilerek karara bağlandı. Bu platform, hem suya yeterince yakın hem de fırtınalardan etkilenmeyecek kadar yüksekti. Ayrıca bu eski dip tarama kepçesi platformu üzerinde her yıl birkaç çift pelikan aktif olarak üremekte ve pelikanların son birkaç yıldır yuva yaptıkları alanın çok yakınında bulunmakta; ancak bu eski kepçe platformunun üst yüzeyinin aşırı paslı ve delik deşik olması, burada üreyen tepeli pelikan yavruları için ölümle sonuçlanabilen kazalar oluşmasına yol açmaktaydı. Menderes Deltası’nda yapılan yapay üreme platformlarının güvenli ve sağlam olarak, modüler olarak birbirlerine monte edilebilen tarzda dizayn edilerek, suya dayanıklı özel keresteden yapıldılar. Nesilleri tehlike altında bulunan tepeli pelikanların geleceği için olumlu etki oluşturacak projemizin başarıya ulaşması çalışacağız“ diye konuştu.