Tepkilere rağmen 'köpek yeme festivali' başladı

Tepkilere rağmen 'köpek yeme festivali' başladı
Çin’in Yulin bölgesinde 2009 yılından bu tarafa kutlanan festival kapsamında 40 bini aşkın köpek kesilerek yenildi.

100 KÖPEĞİ KURTARDI

Çinli bir kadın bin doların üzerinde bir meblağ ödeyerek 100 köpeği ölümden kurtardı. Yulin'de yaşayan 65 yaşındaki hayvansever kadın Yang Şiaoyun 7 bin yuan (yaklaşık 1100 dolar) ödeyerek 100 köpeğin hayatını kurtardı. Yang köpekleri 2000 km uzaklıktaki Tiajin kentindeki evine götürerek, sahiplendireceğini söyledi.



Festivalin durdurulması için change.org adresinde başlatılan imza kampanyasında, 1 milyondan fazla imza toplandı.
Sosyal medyada, önceki festivallerde köpeklerin vahşice katledildiğini gösteren yüzlerce fotoğraf paylaşıldı. Twitter'da kullanıcılar #StopyuLin2015 etiketiyle binlerce paylaşımda bulundu.



Ancak tüm bu tepkilere rağmen festival her sene olduğu gibi bu yıl da yapılıyor. Hayvan hakları savunucuları ve batı ülkelerinden gördükleri tepkilerden rahatsız olan yerel halk, geleneklerine saygı duyulması gerektiğini söylüyor.



İki bin yıldan bu yana köpek eti yenilen Çin’de, köpek eti oldukça lezzetli bir et türü olarak addediliyor.

Hayvan hakları savunucuları, özellikle köpeklerin yenilmesi kadar, hayvanların kesim şekline de tepki gösteriyor. Köpek etinin daha lezzetli olduğu gerekçesiyle bazen canlı canlı derilerinin yüzüldüğü, bazen de adrenalin salgıladığı için kesimden önce dövüldükleri belirtiliyor.Resmi rakamlara göre her yıl Yulin'de 300’ü aşkın kişi, köpek etinden bulaşan kuduz nedeniyle yaşamını yitiriyor. Kuduz virüsünün kolay kolay kızartma ya da pişirme yöntemi ile ölmediğine dikkat çekiliyor.