Termik santral ihalesini Konya Şeker kazandı!

Termik santral ihalesini Konya Şeker kazandı!
Soma B Termik Santrali ve taşınmazlarının bütün halinde özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri yapıldı.

İhaleyi Konya Şeker 685,5 milyon dolarla kazandı.

İhalede son tura Konya Şeker ile birlikte Kalyon İnşaat katılmıştı. Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ile Bereket Enerji ve Üretim AŞ önceki turlarda elendi.

İHALE 30 DAKİKA SÜRDÜ

Özelleştirme İdaresinde Ahmet Aksu başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ, Bereket Enerji ve Üretim AŞ yetkilileri katıldı.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığında, ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda verilen en yüksek teklif 333 milyon dolar oldu, daha sonra elemeli turlara geçildi.

Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, yetkilileri ihale salonuna gelmemesine rağmen ihale komisyonuna sunulan son teklif üzerinden değerlendirmeye alındı. Şirket, sunduğu son teklif, ilk turdaki en düşük teklif olduğu için de elendi. İkinci turda Bereket Enerji Üretim AŞ en düşük teklifi vererek ihaleden elendi.

Açık artırmada başlangıç tutarı 561 milyon dolar, artırım aralığı ise 500 bin dolar olarak belirlendi. Açık arttırma, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ ve Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ arasında devam etti.

Böylece yaklaşık 30 dakika süren ihalede, en yüksek teklifi 685,5 milyon dolarla Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.

İhale kapsamında, Soma Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait Soma B Termik Santrali ve bu santral tarafından kullanılan taşınmazlar da "varlık satışı" yöntemiyle satışa sunuldu.

Soma B Termik Santrali her biri 165 megavat kurulu gücündeki 6 üniteden oluşuyor. Santralin toplam kurulu gücü 990 megavatı buluyor. Santralde yakıt olarak linyit kömürü kullanılıyor.