Tika’nın Bangladeş’te İnşa Ettiği 10 Sağlık Ocağı Hizmete Açıldı

Tika’nın Bangladeş’te İnşa Ettiği 10 Sağlık Ocağı Hizmete Açıldı

Bangladeş’in başkenti Dakka’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen 10 sağlık ocağı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Köklü tarihi ve kültürel bağlarımızın olduğu Bangladeş’te TİKA’nın 2013 yılında Dakka ve civarındaki Gobindapur, Ratanpur, Basailvogh, Roynagor, Puratan Malidia, BoroBraha, Borgaon, CockerChar, Bajbee ve Alampur yerleşim yerlerinde yapımına başladığı 10 sağlık ocağının açılış töreni, Gobindapur’daki sağlık ocağında düzenlendi. Her biri hizmet verdikleri bölgede yaşayan 10 bin kişiye hitap eden sağlık ocaklarında günlük yaklaşık 100’er hasta tedavi oluyor.
10 adet sağlık ocağının temsili toplu açılış törenine, Türkiye’nin Bangladeş Büyükelçisi Hüseyin Müftüoğlu, TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika (DOGAL) Daire Başkanı Dr. Rahman Nurdun, Bangladeş Sağlık Bakanı Muhammed Nasim, Bangladeş Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Zahid Maleque ve yerel yetkililer katıldı. Açılış törenindeki konuşmasında iki ülke arasındaki köklü tarihi ve kültürel bağlardan bahseden Büyükelçi Müftüoğlu, “Özellikle Bangladeşli kardeşlerimizin Kurtuluş Savaşı esnasında Türkiye’ye yapmış oldukları maddi ve manevi destek bugün bile tazeliğini koruyor. Yardım edenlerin arasında Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın annesi de bulunuyor. Bunlar asla unutulmayacak” dedi.
Büyükelçi Müftüoğlu, bugün gelinen noktada Türkiye’nin TİKA ve diğer kurumları ile Bangladeş’le olan ilişkilerini artırmak için faaliyetlerinin artarak devam edeceğini dile getirdi.
TİKA DOGAL Daire Başkanı Dr. Nurdun ise, TİKA’nın Dakka Program Koordinasyon Ofisi’nin 2014 Haziran ayında Dakka da açıldığını ve çalışmaların ofis açılmasıyla hız kazandığını vurguladı. Nurdun, TİKA’nın Bangladeş’teki proje ve faaliyetlerinin eğitim, sağlık, tarım, mesleki eğitim, idari ve sivil altyapıların desteklenmesi gibi birçok alanda çeşitlenerek artacağını belirtti. Nurdun, her biri yaklaşık on bin kişiye hizmet sunacak olan sağlık ocaklarının Güney-Güney İşbirliği kapsamında gerçekleşmesi sebebi ile özel bir anlamının bulunduğunu ifade etti.
Bangladeş Sağlık Bakanı Nasim ise, Bangladeş’in kırsal kesimlerinde yaşayan halkın sağlık imkânlarına erişiminin kısıtlı olduğunu belirterek, temel sağlık hizmetlerinin tüm ülkeye sunulabilmesi adına tamamlanan sağlık ocakları inşaatlarına verdiği destekten dolayı TİKA’ya teşekkür etti. Nasim, söz konusu program çerçevesinde kırsal kesimlerde ihtiyaç duyulan ve planlanan sağlık ocaklarının yapımına daha fazla destek verilmesi talebinde bulundu.
BANGLADEŞ’İN SAĞLIK SEKTÖRÜNE TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ
Dünyanın en az gelişmiş ülkeleri arasında bulunan Bangladeş’te temel sağlık hizmetlerine erişim ülkenin önemli sorunlardan birisi olarak öne çıkıyor. Bangladeş hükümetince sağlık imkanlarına erişimin bulunmadığı tüm kırsal ve dağlık bölgelere birer sağlık ocağı açılması planlanıyor. Her gün yaklaşık 100 hastanın tedavi gördüğü, doğum sağlık hizmetlerini de kapsayan sağlık ocakları, yakın mesafede hiçbir sağlık imkanı olmayan, ulaşım koşullarının son derece zor olduğu, sağlıksız içme suyundan ve salgın hastalıklardan ötürü ciddi sağlık sorunlarının yaşandığı Bangladeş’te önemli bir ihtiyaç olarak görülüyor.
Konuyla ilgili olarak Bangladeş, 2012 Karma Ekonomik Konsey (KEK) toplantısında Türkiye’den destek talep etmiş ve TİKA, Bangladeş Sağlık Bakanlığı işbirliğinde 10 adet sağlık ocağı yapım sürecini başlatmıştı. Projenin tamamlanması ile birlikte KEK toplantısında alınan kararlar dâhilinde olan 6 proje başlığından 5’i tamamlandı. TİKA, 2011 yılında İstanbul’da düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkelere (EAGÜ) yönelik program çerçevesinde Bangladeş’teki faaliyetlerine yenilerini de ekleyerek iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkıda bulunmaya devam ediyor.