Tkf Başkanı Erol Yarar: Türkiye Kış Turizmi Merkezi Olma Potansiyeline Sahip

Tkf Başkanı Erol Yarar: Türkiye Kış Turizmi Merkezi Olma Potansiyeline Sahip

Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Türkiye’nin 12 yılda 48 milyar euroluk yatırım ile kış turizmi merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar, “Bir Ekonomik Kalkınma Modeli; Kayak Sporu” başlıklı projeyi ve hedeflerini açıkladı. TKF Başkanı Yarar, projenin, temelde iki dayanağı olduğunu; bir yandan sporcu yetiştirilmesi için kulüplerle işbirliği içinde gerekli desteği sağlarken bir yandan da yatırıma odaklanılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin, 12 yıla yayılarak gerçekleştirilecek 48 milyar Euro’luk yatırımla, kış sporları merkezi haline gelebileceğini ve coğrafi nedenlerle dünyada Kış Olimpiyatları düzenleyebilen çok az sayıda ülke arasına katılabileceğini belirten Yarar, “48 milyar euro 12 yıl için çok makul bir yatırım miktarı, İstanbul’da yapılan yeni havaalanı gibi sadece iki havaalanı yatırımına eşit bir yatırımdan söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Dünya’da ve Türkiye’de sporcu sayısı, yarış sayısı, kayağa elverişli pist ve lift sayısı ve ekonomik getiri açısından karşılaştıran ve kayak başta olmak üzere kış sporlarının ekonomiye katkısına değinen TKF Başkanı Yarar: “Kayak kış turizminin gelişmesine öncülük etmesi nedeniyle bölgesel kalkınma sağlayan tek spor ve kayak sektörüne yapılan yatırımlar 7 yılda geri dönüyor. Örneğin Avusturya’nın en önemli gelir kaynağı kış turizmi ve kayak. Avusturya’nın nüfusu sadece 8.4 milyon, Gayri Safi Milli Hasıla’sı (GSMH) 309.9 milyar euro ve kayak sporunun Avusturya ekonomisine toplam getirisi 44.1 milyar euro” dedi.
"TÜRKİYE’DEKİ 3 BİN DAĞDAN SADECE 10’UNDA KIŞ SPORLARI YAPILABİLİYOR"
Türkiye’de 3 binden fazla dağ olduğunu ancak sadece 10 tanesinde kış sporları yapıldığına değinen Yarar, “Türkiye’deki dağlar kayak yapmaya çok elverişli. Ülkemizde, 2. bin metrenin üzerinde 166 dağ, 3 bin metrenin üzerinde 137 dağ ve 4 bin metrenin üzerinde 4 dağ bulunuyor. Ancak potansiyelimizi değerlendiremiyoruz. Türkiye, 2.5 milyon euroya yakın Kayak Federasyonu bütçesi ile Batı Avrupa ülkelerinden daha düşük bir finansal güce sahip” dedi.
"TÜRKİYE 2023 YATIRIM PROJEKSİYONU 48 MİLYAR EURO"
Türkiye’nin 2023 yılında bir kış sporları merkezi ve Kış Olimpiyatları’na aday bir konumda olabilmesi için bir yandan sporcu yetiştirirken bir yandan da gerekli yatırımları yapmanın önemine değinen TKF Başkanı Erol Yarar, bu yatırımların devlet, yerel yönetimler ve özel sektör işbirliği ile yapılması gerektiğini belirtti. Yarar, yatırım alanlarını ve miktarlarını “5 bin tane otel yatırımı için 18,5 milyar euro, 100 bölgede altyapı yatırımları için 15 milyar euro, 100 bölgede bin adet lift yatırımı için 5,6 milyar euro, dağ işleme makineleri için 5 milyar euro, tanıtım, eğitim ve okullar için 4,1 milyar euro, bölge kayak hastaneleri için 250 milyon euro’luk bir projeksiyon yaptık. Toplam yatırım ise 12 yılda 48 milyar 450 milyon euro. Bu rakam İstanbul’a yapılacak üçüncü havaalanı gibi sadece iki havaalanının yatırımına eşit ve üstelik 12 yıllık bir projeksiyondan söz ediyoruz” diyerek sıraladı.
Türkiye Kayak Federasyonu olarak yönetimi devraldıkları Nisan ayından bu yana çok ciddi bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve uzun vadeli hedefler belirlediklerini ifade eden TKF Başkanı Yarar, TKF’nin “Bir Ekonomik Kalkınma Modeli; Kayak Sporu” projesi çerçevesinde geliştirdiği 2023 hedeflerini şöyle açıkladı: "Kış sporları yapmaya elverişli bölgelerde kış sporları merkezleri oluşturulması koordine edilerek, bu bölgelerde kış turizminin ve kış sporlarının geliştirilmesi sağlanacak. Türkiye’de 4 milyon kişi, sporcu veya seyirci olarak kayak sporu ile entegre edilecek. 100 bölgede 5 bin otel ve 275 bin yatak kapasitesi oluşumunu temin edecek AR-GE çalışmaları tamamlanarak hükümete sunulacak. Uluslararası standartlarda çok gelişmiş bir örnek bölgenin, fiilen kurulması için tüm teknik projeler hazırlanacak ve uygulama koordinasyonu sağlanacak. 30 bölgesel (Balkan-Asya-Avrupa) şampiyona ve 10 dünya şampiyonasına ev sahipliği yapılacak. Yılda 10 milyar euro gelir getirecek sektörü planlayarak oluşumuna öncülük edilecek. 500 bin yeni istihdam oluşturulacak. Kayak sporunun yapılmasına olanak veren sanayinin Türkiye’de paralel oluşumuna altyapı oluşturularak yılda 1 milyar dolarlık yeni bir sanayi oluşturulacak. Yılda 13,5 milyon turist potansiyeli değerlendirilecek. Türkiye Kış Olimpiyatları’na talip olacak. 3 adet Kış Sporları Akademisi kurularak işletilecek. Türkiye’nin kış sporlarında dünyada ilk 10 içine girecek altyapı oluşumu tamamlanarak, madalya alacak sporcu yetiştirme sistemi kurulacak. 100 bin ulusal ve uluslararası sporcu yetiştirilecek. Sporcuları olimpik seviyeye taşıyacak altyapı çalışmaları tamamlanacak. Bütün kulüpler uluslararası standartlara getirilecek. Federasyon, kulüp ve sporcu iletişimi sürekli ve sağlıklı kılınacak."